avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pentru al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pentru al doilea copil

Buna ziua!
In momentul de fata ma aflu in concediu de maternitate, dar vroiam ca in decursul celor doi ani sa fac si cel de-al doilea copil (fara a ma mai intoarce la munca). Care este indemnizatia pentru cel de-al doilea copil? Tot 85% din venituri, sau 600 ron?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: AncaRom , utilizator 12:02, 3 Noiembrie 2009
Daca persoana nu a beneficiat de concediu de maternitate, fiind in concediul de crestere a copilului, va beneficia, conform OUG 148/2005:
Art. 10. - (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se cuvin şi se plătesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
Art. 6. - (1) Concediul [...] se cuvine pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (2),
(3) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 1 se prelungeşte corespunzător, în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).
(4) În cazurile prevăzute la alin. (3) se acordă o singură indemnizaţie, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţa
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat
Va multumesc pentru raspunsul prompt. Am inteles ca pana ce primul copil va face doi ani voi primi o singura indemnizatie chiar daca si cel de-al doilea copil s-a nascut. Dar dupa ce primul copil va implinii varsta de 2 ani, cu ce indemnizatie continui pana si cel de-al doilea va face 2 ani? 600 ron sau indemnizatia pe care am avut-o si la primul copil?
Depinde de momentul nasterii. Daca bebe 2 va fi nascut in timpul CIC1, va fi aceeasi indemnizatie pana ce bebe2 va implini 2 ani. Daca se va naste ulterior expirarii CIC1, se face media veniturilor profesionale pe ultimele 12 luni.
pakos a scris:

Depinde de momentul nasterii. Daca bebe 2 va fi nascut in timpul CIC1, va fi aceeasi indemnizatie pana ce bebe2 va implini 2 ani. Daca se va naste ulterior expirarii CIC1, se face media veniturilor profesionale pe ultimele 12 luni.

Buna ziua
Sunt in aceeasi situatie.Dar daca nu am lucrat inainte de primul copil,ci am intrat in CIC din somaj......care sunt acele 12 luni lucrate?Ca la mine,CM se termina cu somajul,apoi am intrat in CIC (este pana in mai 2010).
Trebuie sa ma angajez undeva 12 luni ca apoi sa fac al doilea copil?
Multumesc
Buna ziua, sa inteleg ca acordarea indemnizatiei de somaj a fost suspendata. Cate luni v-au mai ramas? Dupa expirarea CIC veti reintra in somaj.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil morozancarmen morozancarmen Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere celui de-al doilea copil ruxandra1977 ruxandra1977 Buna! Este prima data cand scriu pe aici. Am o intrebare, daca imi puteti raspunde, v-as multumi mult. Am un baietel de un an si 3 luni. Ne dorim f mult un ... (vezi toată discuția)
Concediu pre/postnatal comandiana comandiana Buna ziua! In prezent sunt insarcinata si sunt in CIC1. Cel de-al doilea copil se va naste inainte de terminarea CIC1. Stiu ca daca intru direct dintr-un ... (vezi toată discuția)