avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa bunici
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa bunici

Buna ziua,
Va rog sa ma anutati cu un punct de vedere in ceea ce priveste o succesiune care urmeaza a fi facuta de catre parintii mei pentru o locuinta si teren.
Ultimul act de proprietate facut este pe numele strabunicului. Dupa moartea acestuia, au ramas cei trei copii si sotia defunctului. Ulterior a murit si sotia, ramanand cei 3 copii.
Din cei 3 baieti, unul dintre acestia fiind bunicul meu, a decedat acum 1 an. Parintii mei, mama fiind fiica defunctului, doreste acum sa dezbata mostenirea.
Care ar fi procedura in cauza de urmat?
Notarul trebuie ales din acelasi judet cu cel de ultim domiciliu al defunctului (o comuna din judetul Giurgiu)?
Este obligatorie, in acest demes, si procedura de cadastru+intabulare?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rrrrmmmm , utilizator 07:20, 28 August 2017
Buna seara,
Notarul competent este cel care are adresa biroului pe raza judecatoriei pe a carei raza au avut ultimul domiciliu defunctii!
Bunurile se impart la 3 cati copii au avut strabunicul si strabunica.
Dupa aceia se dezbate succesiunea de pe urma fiecaruia.
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pt raspuns. Av. Andra SFABU a scris:

Buna seara,

Sa inteleg ca mostenirea de pe urma strabunicilor nu a fost dezbatuta?
Teoretic, mostenirea lor se va imparti la 3 (celor 3 copii pe care i-au avut). Practic, se va imparti la copiii care au acceptat succesiunea in termenul de 6 luni (daca decesul strabunicilor a avut loc inainte de 2011) sau in termenul de 1 an (daca decesul a avut loc dupa anul 2011). Chiar si in cazul in care nu a fost data declaratia de acceptare de catre bunicul dvs., poate fi incidenta in cauza o acceptare tacita, dar acest aspect poate fi constatat doar de catre instanta de judecata.

Ca mama dvs. sa il poata mosteni pe tatal ei si, implicit, pe bunic, trebuie sa fi acceptat succesiunea printr-o declaratie notariala. Ii va reveni 1/3 din mostenirea bunicilori (strabunicilor dvs.) + cota-parte/integral mostenirea tatalui.

Notarul competent teritorial este cel aflat in circumscriptia teritoriala a Judecatoriei in care defunctul a avut ultimul domiciliu, dupa cum s-a mentionat si dl. av. Kiritescu.

Pentru dezbaterea succesiunii nu este necesar cadastru/intabulare.

Va multumesc pt raspuns.
Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna seara,
Notarul competent este cel care are adresa biroului pe raza judecatoriei pe a carei raza au avut ultimul domiciliu defunctii!
Bunurile se impart la 3 cati copii au avut strabunicul si strabunica.
Dupa aceia se dezbate succesiunea de pe urma fiecaruia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Fly Fly Buna seara, va deranjez si eu cu cateva probleme. As vrea sa fac succesiunea dupa bunica mea, care a decedat in1996. Mostenitori sunt cei 4 copii, printre ... (vezi toată discuția)
Succesiune - soare florentina soare florentina Buna ziua, in urma decesului bunicei mele, trebuie sa facem succesiunea. Bunica a avut un singur copil, pe mama mea(decedata), la succesiune venim noi ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sotie doru58 doru58 Daca sotia este decedata si era mostenitoarea unei cote dintr-un teren si o casa(in provincie), impreuna cu alte trei surori si mama sa, dar intre timp a murit ... (vezi toată discuția)