avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Bună ziua! As avea câteva întrebări înainte sa acționez în vreun fel. Tatăl meu m-a părăsit când aveam vârsta de 5 ani și cu toate ca judecătorul a decis ca trebuie sa primesc pensie alimentara, nu am văzut niciun ban de la acest om. Mama mea nu a vrut sa mai aibe în niciun fel de a face cu el asa ca nici eu nu am insistat pe subiect. În prezent sunt studenta și am 23 de ani. Mai am încă 2 ani de facultate și mama mea își da și ultimii bănuți pentru ca eu sa am tot ce îmi trebuie la facultate. Am decis ca vreau sa îl dau în judecata pentru faptul ca nu mi-a plătit niciodată pensie alimentara și nu s-a îngrijit în vreun fel de mine. Nu mi se pare normal sa faci un copil și apoi sa te speli pe maini! Repet ca nu am acționat mai înainte pentru a nu o supăra pe mama mea care nu voia nici măcar 1 leu de la el, dar acum am nevoie disperata. Ma puteți sfătui cum sa acționez și dacă am vreo șansă să primesc ceva?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:27, 28 August 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie să formulați o acțiune prin care să solicitați obligarea tatălui dvs. la plata pensiei de întreținere până la finalizarea studiilor.

Articolul 499 Cod civil
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
Aveți șanse maximale ca pentru următorii ani de facultate să primiți pensie de întreținere și din partea tatălui.
Grăbiți-vă cu acțiunea în instanță. Veți intra în drepturi începând cu data când ați depus acțiunea la judecătorie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Formulati actiune de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor.
Daca sunteti singurul copil pe care il are in intretinere si realizeaza venituri, solicitati stabilirea unei pensii in cota procentuala de 25% din venitul net lunar realizat si obligarea acestuia la plata pensiei de intretinere de la data introducerii actiunii si pana la terminarea studiilor.
Daca tatal realizeaza venituri este necesar sa indicati angajatorul si sediul acestuia pentru comunicarea prin intermediul instantei a veniturilor realizate.
Daca tatal nu realizeaza venituri solicitati stabilirea pensiei in procentul aratat insa in functie de venitul minim pe economie.
In ambele cazuri anexati actiunii formulate,hotararea de divort a parintilor, certificat de nastere, taxa de timbru de 20 lei si adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior ale carei cursuri le urmati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si de intretinere Ana Miruna Ana Miruna Parintii mei au divortat acum 17 ani. Am ramas in custodia mamei, tatal avand obligatia de a-mi plati pensia alimentara. Timp de 17 ani, el mi-a dat bani doar ... (vezi toată discuția)
Bună seara, tatăl meu a lucrat că polițist până la vârsta ... Andrei413 Andrei413 Bună seara, tatăl meu a lucrat că polițist până la vârsta de 35 de ani iar la anul va împlini 65. Va putea sora mea să ia pensie alimentară de la el ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara kisslivia kisslivia buna ziua, mama plateste pensie alimentara unui copil.acest copil a terminat facultatea(in acest timp a primit pensia alimentara). in hotarare specifica ... (vezi toată discuția)