Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul de apa trecut la pausal pentru un apartament. Care este aceasta prevedere, din ce lege face parte, daca a fost reglementata?
De curiozitate, desi legea 196/2018 prevede obligativitatea montarii apometrelor individuale, nu spune ce se intimpla in cazul in care un proprietar insista sa ramina necontorizat. Cine si ce ii poate face sa il oblige sa le monteze?
Sa i se puna in cîrcă toate pierderile/diferentele nu se poate pentru ca ar fi in mod ilegal si incorect scutiti ceilalti proprietari de plata unor cheltuieli comune.
Legea spune, probabil v-a scapat acest aspect, care nu e precizat la articolul privind obligativitatea contorizarii utilitatilor.
Secţiunea a 3-a Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale
Articolul 82
(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.
(3) Modul de repartizare a cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se stabilește printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociației de proprietari.
Corect, cunosc aceste prevederi dar daca prin acel regulament se spune, de exemplu, ca la apartamentele necontorizate sa se repartizeze, in plus fata de cei 5,1 mc/persoana si 3,3 mc/persoana si restul diferentelor/pierderilor, scutindu-i pe contorizati, e legal?
Se repartizeaza intr-adevar pe persoane dar numai la anumite persoane :)
Ultima modificare: Duminică, 21 Septembrie 2025 Hupo, utilizator
Legea nu precizează vreun mod de reglementare, dar nici pausalul nu e o certitudine ca proprietarul respectiv nu consuma mai mult. Știu situații in care se depășește pausalul, cred ca am avut luni in care am fost in aceasta situație. Cert e ca tot "circul" se termină când toți proprietarii sunt contorizati. La costurile apei acum, chiar merită.
Dintr-o discuție anterioară am învățat că metoda paușal se aplică atunci când imobilul este necontorizat la intrare, și atunci se aplică aceste volume menționate mai sus, fiind vorba de o înțelegere distribuitor-clienți mediată de UAT. Acest lucru este rar în realitate fiindcă distribuitorul montează repede un contor, chiar înainte de începerea furnizării. E corectă înțelegerea mea? Mulțumesc
Plata apa
Viorel Ariton
Vreau sa stiu daca exista o lege sau regulament care reglementeaza ca locatarii care nu dau citirea contoarelor de apa,sa fie taxati cu doar 5 mc de apa rece ... (vezi toată discuția)