avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reglare consum apa la pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reglare consum apa la pausal

Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul de apa trecut la pausal pentru un apartament. Care este aceasta prevedere, din ce lege face parte, daca a fost reglementata?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:17, 3 Aprilie 2024
Daca s-a hotarat in Adunarea Generala, cei fara apometre noi se vor considera necontorizati si vor avea 5.1 mc apa rece/persoana si 3.3 mc apa calda/persoana.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar cei fără apometre în apartamente se pot contoriza în sistem Paușal.
Impunerea de către șefii unei Asociații de Proprietari a plății consumului de apă în regim Paușal (mai grav, fără a regulariza consumul real) este total ilegală și abuzivă, știind că legea impune calculul în sistem Paușal DOAR DACĂ NU EXISTĂ NICIUN APOMETRU în apartamentul respectiv. Dacă ar fi ceva legal cu acest sistem Paușal (nu înțeleg cum poți impune unei familii numeroase să plătească 5 mc de persoană ca și o amendă ... ilegală), ar proceda și alți mari furnizori de Utilități precum Electrica S.A., Engie S.A., Apaterm, etc., și nu ar regulariza consumurile care pot fi contorizate, ca și în cazul apometrelor.
Șefii Asociațiilor de Proprietari nu pot impune să nu regularizeze consumurile de apă după aplicarea ilegală a sistemului Paușal, știind că pot citi contoarele care arată valorile consumurilor din fiecare imobil, aceasta fiind considerată o faptă penală de Înșelăciune, conform art. 244 din Codul Penal.
Se vede că șefii Asociației noastre nu știu și nu aplică legile din domeniu și abuzează de funcții, „cerșind” niște bani (prin ne-regularizare) fără a ține cont de valorile aparatelor de măsură, chiar dacă citirile se vor face și după 3 ani, acele valori fiind cele reale, pentru că nu poți cere abuziv niște bani doar pe baza unor consumuri estimate, ne-reale de apă (Electrica, Engie și alți furnizori de Utilități nu au voie să procedeze astfel, deoarece ar fi amendați, numai că Asociațiile de Proprietari sunt deasupra legilor în vigoare).
Citez din H.G. nr. 1588/2007: Art.38. - (1) ÎN LIPSA CONTOARELOR DE ÎNREGISTRARE A CONSUMULUI DE APĂ, REPARTIZAREA CONSUMULUI SE FACE PE BAZĂ DE BAREMURI PE FIECARE TIP DE CONSUMATOR ÎN PARTE.
Art.39 - (2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor individuale (...).
Art.41. - (1) CHELTUIELILE PE CONSUMURI INDIVIDUALE SE REPARTIZEAZĂ ÎN FUNCȚIE DE INDEXUL REPARTITOARELOR DE COSTURI, conform normei tehnice și metodologiei elaborate de A.N.R.S.C.U.P. București.

Cuvântul „Paușal” provine din germană și înseamnă „tarif sau preț care se plătește uniform, stabilit în baza experiențelor anterioare sau a unei evaluări”. Numai dacă nu aveți apometre în casă se aplică normele privind sistemul Paușal.
PENTRU A FI ȘI MAI EXPLICIT, ESTE SUFICIENT SĂ CITIM DEFINIȚIA DATĂ PENTRU SISTEMUL PAUȘAL ÎN DICȚIONARUL EXPLICATIV AL LIMBII ROMÂNE (DEX):
PAUȘÁL s.n. Sistem de plată pentru beneficiarii prestărilor de servicii comunale la care instalațiile nu sunt înzestrate cu aparate de măsurat cantitățile consumate, suma calculându-se cu aproximație pe baza capacităților instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile (din germană cuvântul „Pauschale”) - www.dex.ro/paușal
► Cum se stabilește Paușalul la nivelul Asociației de Proprietari. În condițiile în care există necontorizați într-un bloc, în Adunarea Generală se va stabili norma de Paușal, actul fiind cel care stă la baza repartizării realizate de către Administrator care va determina consumul aferent apartamentelor necontorizate în funcție de numărul de persoane prezente, apoi diferența se va repartiza contorizaților în funcție de consumul raportat.
Art.1.345 din Noul Cod Civil. Îmbogățirea fără justă cauză - „Cel care s-a îmbogățit fără justă cauză în detrimentul altuia, e obligat la restituire în măsura propriei sale îmbogățiri și în limita pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană.”
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
flory_mr, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adam Grecu a scris:

Domnu' @flory_mr,
Nu ai regulament, este treaba ta, iar dacă asociația are un regulament, administratorul îl respecta ! Dacă, sa zicem ca un proprietar acționează în justiție asociația de proprietari pe tema aceasta, NU este de vina admin-ului, ci a asociației de proprietari ca entitate juridică.
Uite ce zice mai sus @vali m:
... și dacă are apometre și nu dă citirea, cum credeți că ar fi bine sa procedeze administratorul ?
Sa spunem că nu dă citirea și nu deschide ușa pentru verificare...
Cum să procedezi ?
Traiul la bloc este a dreac' de complicat, dar dacă acceptam anumite compromisuri, acest complicat poate deveni acceptabil - numai să vrei !

Și ce facem în situația în care din 54 de proprietari din blocul meu, doar vreo 20 au fost verificați în Decembrie 2013 la integritatea apometrelor și controlați la indecși - ÎN ACEST CAZ NU MAI VREM SĂ PLĂTIM DIFERENȚELE DE APĂ, DEOARECE NU AVEM DOVADA UNUI CONSUM LUNAR REAL PENTRU TOȚI CEI 54 DE PROPRIETARI, FĂRĂ UN CONTROL LEGAL, ODATĂ LA 3 LUNI ?
Să ne dea în judecată, că n-au cum să dovedească faptul că au respectat legile din domeniu, care spun că trebuie controlate toate apometrele din Asociația de Proprietari, cel puțin o dată la 3 luni, pentru a avea siguranța unui consum corect și legal !!!
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
flory_mr, utilizator
flory_mr....''Doar cei fără apometre în apartamente se pot contoriza în sistem Paușal.
Impunerea de către șefii unei Asociații de Proprietari a plății consumului de apă în regim Paușal (mai grav, fără a regulariza consumul real) este total ilegală și abuzivă, știind că legea impune calculul în sistem Paușal DOAR DACĂ NU EXISTĂ NICIUN APOMETRU ....''

Exact asta se aplica...in acele apartamente nu exista apometru.Cele aprobate de Adunarea Generala.
vali m a scris:
flory_mr....''Doar cei fără apometre în apartamente se pot contoriza în sistem Paușal.
Impunerea de către șefii unei Asociații de Proprietari a plății consumului de apă în regim Paușal (mai grav, fără a regulariza consumul real) este total ilegală și abuzivă, știind că legea impune calculul în sistem Paușal DOAR DACĂ NU EXISTĂ NICIUN APOMETRU ....''
Exact asta se aplica... în acele apartamente nu exista apometru.Cele aprobate de Adunarea Generala.

Consumurile de apă stabilite lunar pentru cele 9 blocuri (Condominii) de către șefii A.P.71 (în special diferențele de apă) SUNT TOTAL ILEGAL CALCULATE DACĂ ELE N-AU FOST VERIFICATE CEL PUȚIN LA 3 LUNI DE CĂTRE ȘEFII A.P.71, LA FIECARE DIN CELE 458 DE PROPRIETĂȚI ALE ASOCIAȚIEI, CONFORM NORMELOR METODOLOGICE DE FACTURARE A APEI, OBLIGAȚII EMISE DE A.N.R.S.C. BUCUREȘTI.
La fel, impunerea de consum Paușal apartamentelor care au apometre este ilegală (Paușalul se aplică doar Asociațiilor de Proprietari care nu au montate apometre în procent peste 50% în căminele de branșament), iar Regularizarea se face la prima citire (pentru apartamentul meu s-au comis abuzuri cu acest sistem Paușal încă din 2017) !
CITEZ ARTICOLELE PE CARE A.P.71 LE-A ÎNCĂLCAT ȘI PENTRU CARE VOR RĂSPUNDE ÎN JUSTIȚIE, DEOARECE NU SE VREA REMEDIEREA LOR, SĂ FIE VERIFICATE ABSOLUT TOATE APOMETRELE DIN BLOCURILE NOASTRE, ALTFEL CONSUMURILE SUNT FICTIVE, TEORETICE, ȘI NU PUTEM PLĂTI LA COMUN CEEA NU SE DOVEDEȘTE A FI UN CONSUM REAL (chiar așteptăm să fim dați în judecată, să ne dovediți consumul lunar REAL, nu doar din ce au declarat proprietarii, teoretic):

* Normele Metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branșamentului Condominiului. *

ANEXA NR. 12. CAPITOLUL I. Dispoziții generale.

Art. 1. Prezenta metodologie este elaborată în baza prevederilor art. 21 alin. (2) litera e) din Legea Serviciilor Comunitare de Utilități Publice nr. 51/2006 şi în baza prevederilor art. 16 alin. (2) litera b) din Legea Serviciului de Alimentare cu Apă şi de Canalizare.
Art. 2. (1) Prevederile prezentei Norme Metodologice se aplică Condominiilor a căror alimentare cu apă rece (caldă) se realizează în sistem centralizat, fiind branșate la rețelele publice de distribuție a apei, AVÂND INSTALAȚIILE INTERIOARE COMUNE CONDOMINIULUI, unui tronson sau unei scări a acestuia.
Art. 3. În sensul prezentei metodologii noțiunile de mai jos se definesc după cum urmează:
3.1) apartament - parte dintr-un Condominiu destinată locuirii în regim de proprietate individuală, care, împreună cu Cota-Parte din proprietatea comună, constituie o unitate de proprietate imobiliară;
3.6) CONDOMINIU (IMOBIL, BLOC DE LOCUINȚE, CLĂDIRE) ➲ O PROPRIETATE IMOBILIARĂ din care unele părți sunt proprietăți individuale, reprezentate din apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință, iar restul, PĂRȚI AFLATE ÎN PROPRIETATE COMUNĂ. Prin asimilare POATE FI DEFINIT CONDOMINIU ŞI UN TRONSON CU UNA SAU MAI MULTE SCĂRI DIN CADRUL CLĂDIRII DE LOCUIT, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE SE POATE DELIMITA PROPRIETATEA COMUNĂ;
3.7) contor de apartament - contor de apă rece sau de apă caldă, montat la nivel de apartament, în cazul sistemului de distribuție orizontală, utilizat ca repartitor de costuri ÎN CADRUL UNUI CONDOMINIU;
3.14) unități de consum - DIFERENȚA INDECȘILOR ÎNREGISTRAȚI DE UN APARAT UTILIZAT CA REPARTITOR DE COSTURI PE PERIOADA DE CONSUM PENTRU CARE SE REALIZEAZĂ REPARTIZAREA CONSUMURILOR;

CAPITOLUL II. REPARTIZAREA CONSUMURILOR DE APĂ.

Art. 4. Consumul de apă se defalcă astfel:
a) CONSUM COMUN DE APĂ;
b) CONSUM INDIVIDUAL AFERENT SPAȚIULUI CU DESTINAȚIE DE LOCUINȚĂ SAU CU ALTĂ DESTINAȚIE AFLAT ÎN PROPRIETATEA SAU FOLOSINȚA PERSOANELOR FIZICE SAU JURIDICE.
Art. 5. CANTITATEA DE APĂ CE SE REPARTIZEAZĂ FIECĂRUI PROPRIETAR se stabilește ca sumă între cota-parte din consumul comun şi consumul individual de apă și POATE FI DETERMINATĂ DE:
- ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI (împuterniciți ai proprietarilor) pe baza propriilor proceduri.
Art. 6. (1) CITIREA INDECȘILOR REPARTITOARELOR DE COSTURI PENTRU APĂ SE FACE DE CĂTRE PERSOANA DESEMNATĂ DE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI, DE ȘEFII DE SCARĂ sau de reprezentanți ai operatorului serviciului de alimentare cu apă și canalizare, ÎMPREUNĂ CU PROPRIETARUL SPAȚIULUI cu destinație de locuință sau cu altă destinație, ÎN ACEEAȘI ZI ÎN CARE SE CITESC CONTOARELE MONTATE LA BRANȘAMENT şi indecșii repartitoarelor de costuri pentru apă montate în instalațiile de utilizare comune.
(2) Citirea indecșilor se efectuează cu 3 zecimale.
(3) VALORILE CITITE LA FIECARE REPARTITOR (apometru) SE TREC ÎNTR-UN TABEL CARE VA CUPRINDE:
a) DATA;
b) NUMĂRUL APARTAMENTULUI SAU DENUMIREA SPAȚIULUI COMUN;
c) NUMELE PROPRIETARULUI;
d) VALORILE INDECȘILOR;
e) STAREA SIGILIILOR;
f) STAREA INSTALAȚIEI SANITARE INTERIOARE, CU MENȚIONAREA EVENTUALELOR DEFECȚIUNI;
g) SEMNĂTURA DE CONFIRMARE A FIECĂRUI PROPRIETAR.
Art. 7. (1) Citirea indecșilor se poate realiza şi de către proprietar, caz în care REPREZENTANTUL LEGAL AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ARE OBLIGAȚIA DE A FACE VERIFICĂRI PRIVIND CORECTITUDINEA DATELOR TRANSMISE CEL PUȚIN O DATĂ LA 3 LUNI ŞI DE A CENTRALIZA DATELE PRIMITE DE LA PROPRIETARI.
(7) Dacă se constată sustrageri de apă (necontorizate), APARTAMENTUL RESPECTIV SE CONSIDERĂ NECONTORIZAT PÂNĂ LA REMEDIEREA IMPROVIZAȚIEI, iar consumul va fi considerat de 5 ori consumul în Paușal pentru fiecare persoană din apartament, consum ce nu se adaugă la index.
(9) În situația în care într-un Condominiu există spații cu altă destinație decât cea de locuință, care consumă din branșamentul comun al blocului, SPAȚIILE RESPECTIVE VOR SUPORTA O COTĂ-PARTE DIN CANTITATEA REZULTATĂ CA DIFERENȚĂ DINTRE CONSUMUL ÎNREGISTRAT DE CONTORUL GENERAL AL BLOCULUI ȘI SUMA CONSUMURILOR DIN BLOC PÂNĂ LA EXECUTAREA SEPARĂRII BRANȘAMENTULUI.
(13) În situația în care într-o lună nu se efectuează citirea contoarelor din apartament (...), CONSUMUL VA FI ESTIMAT CA FIIND EGAL CU CONSUMUL LUNII PRECEDENTE.
Art. 8. Dacă (...) proprietarul spațiului cu destinație de locuință nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă, SE IA ÎN CONSIDERARE CONSUMUL AFERENT CITIRII ANTERIOARE ORI AL UNEI PERIOADE SIMILARE, URMÂND CA REGULARIZAREA SĂ SE FACĂ LUNA URMĂTOARE.
Art. 9. Condominiile care au montate contoare individuale în căminul de branșament în procent de peste 50% VOR FI FACTURATE ÎN BAZA INDICAȚIILOR APARATELOR DE MĂSURĂ. Pentru restul apartamentelor din Condominiu CARE NU AU MONTATE CONTOARE ÎN CĂMINUL DE BRANȘAMENT, consumul se stabilește conform Ordinului nr. 29/N/1993 al MLPAT, în sistem Paușal.
DETALII: [ link extern ] >
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

De ce ni se impune sistemul paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? flory_mr flory_mr De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? [b]Legile ... (vezi toată discuția)
Plata apa Viorel Ariton Viorel Ariton Vreau sa stiu daca exista o lege sau regulament care reglementeaza ca locatarii care nu dau citirea contoarelor de apa,sa fie taxati cu doar 5 mc de apa rece ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre in apartament nelocuit naher naher Buna ziua, As vrea sa va intreb daca pentru un apartament in care nu se locuieste de 7 ani sunt obligat sa fac verificarea metrolologice la apometre sau ... (vezi toată discuția)