avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reglare consum apa la pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reglare consum apa la pausal

Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul de apa trecut la pausal pentru un apartament. Care este aceasta prevedere, din ce lege face parte, daca a fost reglementata?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:17, 3 Aprilie 2024
flory-mr....ati prezentat situatia blocurilor dvs de ff multe ori.....eu voiam sa se lamureasca cel care a pus intrebarea in forum.
„vali m”, nu era așa greu să fi citit din acele Norme metodologice de facturare și repartizare a consumului de apă, care este general valabil, nu doar pentru Asociația mea „penală”:
CAPITOLUL II. REPARTIZAREA CONSUMURILOR DE APĂ.

Art. 4. Consumul de apă se defalcă astfel:
a) CONSUM COMUN DE APĂ;
b) CONSUM INDIVIDUAL AFERENT SPAȚIULUI CU DESTINAȚIE DE LOCUINȚĂ SAU CU ALTĂ DESTINAȚIE AFLAT ÎN PROPRIETATEA SAU FOLOSINȚA PERSOANELOR FIZICE SAU JURIDICE.
Art. 5. CANTITATEA DE APĂ CE SE REPARTIZEAZĂ FIECĂRUI PROPRIETAR se stabilește ca sumă între cota-parte din consumul comun şi consumul individual de apă și POATE FI DETERMINATĂ DE:
- ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI (împuterniciți ai proprietarilor) pe baza propriilor proceduri.
Art. 6. (1) CITIREA INDECȘILOR REPARTITOARELOR DE COSTURI PENTRU APĂ SE FACE DE CĂTRE PERSOANA DESEMNATĂ DE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI, DE ȘEFII DE SCARĂ sau de reprezentanți ai operatorului serviciului de alimentare cu apă și canalizare, ÎMPREUNĂ CU PROPRIETARUL SPAȚIULUI cu destinație de locuință sau cu altă destinație, ÎN ACEEAȘI ZI ÎN CARE SE CITESC CONTOARELE MONTATE LA BRANȘAMENT şi indecșii repartitoarelor de costuri pentru apă montate în instalațiile de utilizare comune.
(2) Citirea indecșilor se efectuează cu 3 zecimale.
(3) VALORILE CITITE LA FIECARE REPARTITOR (apometru) SE TREC ÎNTR-UN TABEL CARE VA CUPRINDE:
a) DATA;
b) NUMĂRUL APARTAMENTULUI SAU DENUMIREA SPAȚIULUI COMUN;
c) NUMELE PROPRIETARULUI;
d) VALORILE INDECȘILOR;
e) STAREA SIGILIILOR;
f) STAREA INSTALAȚIEI SANITARE INTERIOARE, CU MENȚIONAREA EVENTUALELOR DEFECȚIUNI;
g) SEMNĂTURA DE CONFIRMARE A FIECĂRUI PROPRIETAR.
Art. 7. (1) Citirea indecșilor se poate realiza şi de către proprietar, caz în care REPREZENTANTUL LEGAL AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ARE OBLIGAȚIA DE A FACE VERIFICĂRI PRIVIND CORECTITUDINEA DATELOR TRANSMISE CEL PUȚIN O DATĂ LA 3 LUNI ŞI DE A CENTRALIZA DATELE PRIMITE DE LA PROPRIETARI.
(7) Dacă se constată sustrageri de apă (necontorizate), APARTAMENTUL RESPECTIV SE CONSIDERĂ NECONTORIZAT PÂNĂ LA REMEDIEREA IMPROVIZAȚIEI, iar consumul va fi considerat de 5 ori consumul în Paușal pentru fiecare persoană din apartament, consum ce nu se adaugă la index.
(9) În situația în care într-un Condominiu există spații cu altă destinație decât cea de locuință, care consumă din branșamentul comun al blocului, SPAȚIILE RESPECTIVE VOR SUPORTA O COTĂ-PARTE DIN CANTITATEA REZULTATĂ CA DIFERENȚĂ DINTRE CONSUMUL ÎNREGISTRAT DE CONTORUL GENERAL AL BLOCULUI ȘI SUMA CONSUMURILOR DIN BLOC PÂNĂ LA EXECUTAREA SEPARĂRII BRANȘAMENTULUI.
(13) În situația în care într-o lună nu se efectuează citirea contoarelor din apartament (...), CONSUMUL VA FI ESTIMAT CA FIIND EGAL CU CONSUMUL LUNII PRECEDENTE.
Art. 8. Dacă (...) proprietarul spațiului cu destinație de locuință nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă, SE IA ÎN CONSIDERARE CONSUMUL AFERENT CITIRII ANTERIOARE ORI AL UNEI PERIOADE SIMILARE, URMÂND CA REGULARIZAREA SĂ SE FACĂ LUNA URMĂTOARE.
Art. 9. Condominiile care au montate contoare individuale în căminul de branșament în procent de peste 50% VOR FI FACTURATE ÎN BAZA INDICAȚIILOR APARATELOR DE MĂSURĂ. Pentru restul apartamentelor din Condominiu CARE NU AU MONTATE CONTOARE ÎN CĂMINUL DE BRANȘAMENT, consumul se stabilește conform Ordinului nr. 29/N/1993 al MLPAT, în sistem Paușal.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
...'' POATE FI DETERMINATĂ DE:
- ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI (împuterniciți ai proprietarilor) pe baza propriilor proceduri....''

Daca in AD s-a hotarat montarea de apometre radio si s-a votat, inseamna ca asta e lega in bloc. Cine nu are ce s-a votat, insist, ce s-a votat, se cheama ca nu este contorizat.
Daca s-au votat apometre radio, cei care au alt fel se considera ca nu au. Oricum, avizul metrologic este expirat demult.Alea nu mai inregistreaza corect. Dar si locatarii respectivi stiu asta...multi, din cauza asta nu vor sa-si puna altele.Altfel nu vad motivul Sa nu spuneti ca este vorba de bani, pentru ca se gasesc solutii...se pot plati in rate de catre proprietar, se pot trece in lista de intretinere...etc
Multumesc frumos!
Da, am obtinut plata in rate, am obtinut reduceri la citire, reduceri la apometre....si in adunarea generala, la care au fost prezenti, nu a fost nici o abtinere, nici in vot negativ.
Deci, reavointa, hotie...

Multumesc inca o data!

Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
asociatD3, utilizator
Am uitat sa mentionez ca citirile au fost facute (timp de 10 ani) de fiecare proprietar in apartamentul lui...de aici suspiciunea de hotie.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
asociatD3, utilizator

Alte discuții în legătură

De ce ni se impune sistemul paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? flory_mr flory_mr De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? [b]Legile ... (vezi toată discuția)
Plata apa Viorel Ariton Viorel Ariton Vreau sa stiu daca exista o lege sau regulament care reglementeaza ca locatarii care nu dau citirea contoarelor de apa,sa fie taxati cu doar 5 mc de apa rece ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre in apartament nelocuit naher naher Buna ziua, As vrea sa va intreb daca pentru un apartament in care nu se locuieste de 7 ani sunt obligat sa fac verificarea metrolologice la apometre sau ... (vezi toată discuția)