avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiunea in revendicare imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiunea in revendicare imobiliara

Buna ziua,
Este sau nu imprescriptibila actiunea in revendicare imobiliara?
In acest sens,in literatura juridica de specialitate am vazut opinii contrare-C.Barsan este in sensul imprescriptibilitatii acestei actiuni,iar autori ca G.Boroi,E.Chelaru spun ca aceasta actiune este prescriptibila in termen de 30 de ani...;)As vrea sa aflu si opiniile dvs. in acest sens.
Va multumesc anticipat tuturor!
O zi cat mai buna!:)
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 10:44, 4 Octombrie 2009
Dupa pararea mea, fiind o actiune patrimoniala, legat de dreptul de proprietate, ea trebuie sa fie imprescriptibila. Totusi, daca intervine uzcapiunea (de aici vin probabil cele 30 de ani), ea nu va fi admisibila.
Miklos MUHI a scris:

Dupa pararea mea, fiind o actiune patrimoniala, legat de dreptul de proprietate, ea trebuie sa fie imprescriptibila. Totusi, daca intervine uzcapiunea (de aici vin probabil cele 30 de ani), ea nu va fi admisibila.

Da,de-acord.Proprietarul isi poate pirde totusi proprietatea,daca o alta persoana a dobandit-o prin uzucapiune...;)
Proprietatea se poate dobandi si prin uzucapiune....deci daca cineva nu revendica acel imobil in timp util , are sanse sa nu-l mai aiba in proprietate.
Regula este ca actiunea in revendicare imobiliara e imprescriptibila .(dintre exceptii , amintesc avulsiunea , prescriptibila in termenul de 1 an ).

Iar prescriptia achizitiva paralizeaza actiunea in revendicare.
Actiunea in revendicare este imprescriptibila asa cum a aratat colega Stoica Ioana.
Asta presupune ca o poti introduce oricand.
Uzucapiunea nu intrerupe si nici nu schimba caracterul imprescriptibil al actiunii in revendicare. O paralizeaza ... sau .. cum se spune in cursuri .. este o sanctiune la adresa proprietarului nediligent .. care .. desi invoca dreptul sau de proprietate -nimeni necontestand imprescriptibilitatea sa-... nu il mai poate dobandi fiind preferat neproprietarul diligent.

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate teren Sandu Marian Sandu Marian Exista undeva o prevedere care spune ca dreptul de proprietate asupra unui teren stapinit peste 30 de ani, nu mai poate fi atacat? (vezi toată discuția)
Uzucapiune scurta FLORINTACHE FLORINTACHE Buna ziua. Am o actiune prin care am solicitat nulitatea unui titlu de proprietate si la fond am castigat. Primesc acum apelul partii adverse si acolo se ... (vezi toată discuția)
Invocarea prescripției pe cale de excepție. timbrarea la valoare ContSters221975 ContSters221975 vad ca invocarea prescriptiei pe cale de exceptie, potrivit ncc intrerupe prescriptia.. fata de aceasta imprejurare, credeti ca cel ce invoca prescriptia ( ... (vezi toată discuția)