avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate teren

Exista undeva o prevedere care spune ca dreptul de proprietate asupra unui teren stapinit peste 30 de ani, nu mai poate fi atacat?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 12:43, 24 Martie 2010
aveti dreptul la actiune in revendicare imobiliara - care este imprescriptibila.
Da. Este vorba de uzucapiune( prescripţia achizitivă) = un mod de dobândire a dreptului de proprietate asupra unui bun prin posedarea neîntreruptă a acestuia în termenul şi condiţiile legii.

Uzucapiunea de 30 de ani, este reglementată de art. 1890 din codul civil.

Efectul uzucapiunii de 30 de ani se va produce dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
- să fi existat o posesie utilă
durata posesiunii să fie de 30 de ani.
Uzucapiunea de 30 de ani va pitea fi invocată şi de cel care a fost conştient, încă de la intrarea în posesie, cu privire la calitatea sa de neproprietar.

Uzucapiunea are ca efect dobândirea de către posesor a dreptului de proprietate asupra bunului posedat.
Uzucapiunea se poate invoca pe cale de acţiune, de exemplu printr-o acţiune în constatare, sau pe cale de excepţie, opunându-se adevăratului propritar care a intentat împotriva popesorului uzucapant o acţiune în revendicare.

O zi bună vă doresc!:)
Ultima modificare: Miercuri, 24 Martie 2010
florisiris, utilizator
Da, art. 1890 cod civil-uzucapiunea de 30 de ani. Pentru a putea invoca azucapiunea insa sunt necesare anumite conditii, cum ar fi acelea ca , sa fi posedat terenul terenul tim de 30 de ani in mod neintrerupt, netulburat si sub nume de proprietar, respectiv posesia sa nu fi fost tulburata, viciata, clandestina. adevaratul proprietar sa nu fi inteprins niciunact prin care sa incerce sa reintre in posesia de drepta terenului, sa fi ramas deci in pasivitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)
Plata impozitului pentru teren detinut fara acte de proprietate obrijanu obrijanu Buna seara! Detin din 1970 suprafata de teren de 1200 mp., act de proprietate am doar pentru 1000 mp, pentru care am platit mpozit, Pentru diferenta de 200 mp ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani rasvan20 rasvan20 Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a ... (vezi toată discuția)