avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna Seara. Plata concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna Seara. Plata concediu de maternitate

Am si eu o problema......am 3 luni de sarcina si in luna octombrie imi expira contractul de munca, lucrez in aceasta firma de 1 an si 10 luni, in momentul de fata sunt in concediu de risc maternal pana in luna decembrie cand o sa intru in concediu de maternitate(126zile)...pana pe data de 31 .10 voi fi platita de catre angajator apoi in luna noiembrie de catre casa de asigurari.......dar cele 126 de zile de cine voi fi platita?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:15, 2 Septembrie 2017
Concediu de risc maternal este platit de societate pana la 31 octombrie cand am inteles ca va expira contractul individual de munca, incetarea este de drept conf. art. 56 alin 1. lit i.
Dupa data de 01.11.2017 , concediu medical pentru rsc maternal si cele 126 de zile de concediu medical pentru sarcina si lauzie sunt platite de casa de asigurari de sanatate.
1. Mai aveti varianta de a intra in somaj , dupa incetarea c.i.m.

Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Pe perioada concediului de maternitate si a CCC, plata indemnizatiei de somaj este suspendata si se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea fiecaruia dintre aceste concedii.

Certificatele medicale le veti prezenta la AJOFM care le va calcula si le va
plati.

Dupa terminarea concediului de maternitate, cererea pentru CCC o faceti catre AJOFM, iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul sau resedinta.

2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizaţie de şomaj au urmatoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plaţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
...
g) pe perioada acordarii indemnizaţiei pentru incapacitate temporara de munca, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Criterii de acordare a concediului prenatal din somaj coroscrinela coroscrinela Buna ziua. Am fost angajata cu cm pe perioada determinata,firma a prelungit cm cu o luna,eu fiind in concediu de risc maternal,am fost anuntata sa merg dupa ... (vezi toată discuția)
Au dreptul sa nu imi continue contractul de munca daca sunt insarcinata?? just_iri just_iri buna ziua! am un contract pe perioada determinata de 21 de luni si la sf lui aprilie imi expira contractul. intrebarea mea este daca ei au dreptul de a nu imi ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de maternitate? Alina-Manuela Alina-Manuela Am lucrat 2 ani la o firma.Au facut restructurari si m-au dat in somaj din luna iulie.Cred ca am ramas insarcinata si somajul inceteaza in 23 ianuarie ... (vezi toată discuția)