avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testamentul autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testamentul autentic

Buna ziua. Sotul meu a decedat pe 10 august 2017. Acesta are o fata din prima casatorie, care are 36 ani,iar eu la randul meu am o fata tot din prima casatorie. Datorita faptului ca fata lui,in toti acesti ani cat am fost casatoriti ( 12 ani ),nu s-a ingrijit de el, mi-a lasat prin testament autentificat la notar toate bunurile mobile si imobile pe care le-am facut impreuna. Intrebarea mea este: ce drept mai are fata lui si care este cota parte din apartament? Mentionez ca avem un apartament de 3 camere care a fost obtinut de sotul meu in urma partajului cu fosta nevasta careia i s-a dat sulta stbilita de instanta.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:26, 10 Ianuarie 2018
Buna ziua,
Fiica din prima casatorie are dreptul la 3/8 din masa succesorala adica la 3/8 din intreg apartamentul.
Este fiica lui si asta nu se poate schimba!
Fiica dumneavoastra nu are drepturi succesorale la masa succesorala a tatalui vitreg.
Daca nu exista acel testament legal fiica defunctului avea dreptul la 3/4 din imobil.
Multumesc frumos. Aici am intrebat doi notari si amandoi au pareri diferite. Cel putin unul dintre ei mi-a spus ca testamentul e...frectie la picior de lemn, adica zero. De aceea am apelat la d-voastra.
Pai cam e frectie la un picior de lemn, mai ales daca testatorul are copii.
Acel testament va fi supus reductiunii, pana la intregirea rezervei succesorale a fiicei, de 3/8 din apartament.
adevarul e la.. jumatate. Prin testament nu va putea lasa tot, dar tot ati obtinut mai mult decat fara. Rezerva copilului lui e de jumatate fata de cat ar fi mostenit legal.
Jumatate din bunuri va apartin de drept, iar din jumatate din bunuri, adica ce intra in masa succesorala, in loc sa aiba copilul 3/4 din aceasta jumatate, rezerva e de 3/8 din jumatate din bunurile facute impreuna, 3/16 raportat la valoarea totatala a bunurilor comune.
Apartamentul paratajat cu prima nevasta, e bunul lui propriu, iar fata va mosteni 3/4 din imobil Ati avea si aici un drept de creanta daca a platit sulata pt apartament fiind casatorit cu dvs.
Pt a mosteni, fiica trebuie sa si accepte mostenirea expres sau tacit in termen de 1 an de la decesul tatalui sau.

Buna ziua. Revin cu aceeasi intrebare: care e cota mea parte din apartament pt ca nici pana acum nu am aflat! O doamna notarita mi_a spus cotele total inversate in baza art 1.090. Si art 939 din codul civil 1864.

Alte discuții în legătură

Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soti moare, mai sunt 2 copii reveilquidam reveilquidam Buna ziua, Intrebarea mea concreta se refera la testamentul olograf. Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)