Buna ziua! Am o problema legata de indemnizatia de maternitate. Pe 11 mai 2009 mi s-a incheiat contractul de munca urmand sa intru in concediul de crestere al copilului. Cu o saptamana inainte de aceasta am fost la primarie sa ma interesez ce acte sunt necesare. Angajata responsabila de aceste dosare mi-a notat ce trebuia sa aduc, dar m-a atentionat sa grabesc lucrurile la firma deoarece ea urma sa intre in concediu pt O LUNA de la 1 iunie si nu avea cine sa se mai ocupe. Pe 14 mai m-am dus la firma si am facut toate actele necesare, dar nu au fost gata pana la sfarsitul lunii, din diferite motive(nu este directorul,nu au avut timp...). Prin urmare am depus dosarul tocmai in iulie. Sotul meu a ramas cu domiciliul la parintii lui, iar eu la parintii mei(o loc. din jud.Ilfov), dar noi stam impreuna cu chirie. In luna august am fost sunata de o doamna care mi-a spus ca nu-mi poate aproba dosarul deoarece copilul primeste alocatia pe numele sotului in Bucuresti, prin urmare copilul nu sta cu mine si nu am de ce sa intru in concediu. Mi-a spus ca pot muta dosarul copilului pe numele meu, dar ca o sa pierd banii pe toate lunile pana ce ii apare in calculator dosarul copilului. Mentionez ca atunci cand am depus dosarul pt alocatie in Bucuresti ni s-a spus ca nu v-a fi nicio problema. Sotul a fost si a facut cerere pt mutarea dosarului pe numele meu, dar asta se v-a intampla de pe 30 octombrie. Pana atunci pierdem toti banii de indemnizatie. Ce pot face ca sa recuperez acesti bani? Va rog mult daca puteti sa ne ajutati. Multumesc!
Dosarul pentru alocatia copilului mi s-a spus ca v-a fi mutat incepand cu 30 octombrie, in urma cererii facute de sotul meu. Problema este ca dupa calculele mele nu am depus dosarul in cele 60 de zile. Daca as fi stiut de acest termen si de faptul ca pot depune dosarul direct la directia teritoriala cu siguranta as fi facut-o, dar acum e prea tarziu. Timpul trece si nu am mai fost sunata de nimeni si nici nu am primit nimic in scris. Se mai poate face totusi ceva avand in vedere ca nici eu nu am depus dosarul in cele 60 de zile dar nici ei nu mi-au trimis in scris decizia de respingere sau aprobare in termenul prevazut de lege? Exista vreo lege in care se specifica cum se procedeaza in astfel de situatii de care sa ma pot folosi? Eu am incercat sa caut dar nu am gasit nimic. Ma puteti ajuta? Multumesc mult pentru interesul si timpul acordat!
Stimata doamna, am mai studiat si chestiunea cu refuzul de a va acorda indemnizatia intrucat alocatia copilului este pe numele celuilalt parinte mi se pare un abuz.
Lege nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii
Art. 4. - (1) Alocaţia de stat pentru copii se plăteşte unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autorităţii tutelare ori a hotărârii judecătoreşti, părintelui căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare.
Pe de alta parte, nu este conditionata in vreun act normativ (cel putin nu am gasit eu) acordarea indemnizatiei CIC de acordarea alocatiei aceluiasi parinte.
Eu v-as sfatui sa faceti o adresa scrisa catre primarie ( cereti numar inregistrare) prin care sa solicitati sa vi se comunice care este stadiul solutionarii dosarului depus in luna iulie 2009. Mai tineti-ne la curent si in functie de ce raspuns veti primi, vom sti ce sa va spunem sa faceti mai departe. Daca ati depasit acele 60 de zile, veti primi indemnizatia incepand cu data depunerii dosarului.
Multumesc mult pentru sfat. Mai am deci o speranta sa mai recuperez o parte din bani, avand in vedere ca in momentul de fata nu primesc nimic de la stat. O sa vad ce pot rezolva maine la primarie si cu siguranta va voi spune cum s-a solutionat in final problema, poate pe viitor v-a ajuta si alte mamici pentru ca am cautat si alte raspunsuri pe forum dar nu am gasit nimic, iar in lege se prevad mai multe situatii dar toate conditionate de depunerea cererii in cele 60 de zile. Eu personal nu am stiut de acest termen si nici nu mi s-a spus, in mod contrar as fi depus personal dosarul. Oricum, multumesc inca o data pentru ajutor.
Am fost azi sa ma interesez pe ce data a fost depus dosarul de indemnizatie maternitate si am intrebat daca trebuia si alocatia copilului sa fie tot pe numele meu, intrucat asa cum a-ti spus in lege se prevede ca i se acorda unuia dintre parinti. Mi s-a spus ca nu, dar ca ei ,de la primarie, nu au ce sa faca. Am fost dupa aceea la directia teritoriala, unde am discutat cu doamna care m-a sunat si a zis ca de fapt nu asa a vrut sa se exprime, ca nu trebuie in mod obligatoriu sa fie alocatia copilului pe numele meu dar ca nu ii proceseaza ei calculatorul dosarul de indemnizatie ca fiind ok fara cel de alocatie. Cu atat mai mult cu cat la dosar sotul a depus o negatie precum ca nu v-a intra el in concediu de crestere copil. Nu am putut sa inteleg, adica legea e una, sistemul altul. Mi-a zis ca indemnizatia o voi primi incepand cu data de la care am depus cererea, deoarece am depasit termenul de 60 zile cu 4 zile. M-a indrumat spre primarie sa incerc sa inregistrez cererea mai devreme, unde din fericire am reusit. Am dus noua cerere la directia teritoriala si cu multa bunavointa mi-a zis ca v-a modifica dosarul si astfel imi voi putea recupera bani. Acum ramane de vazut ce bani voi primi pana la urma. Va multumesc pentru ajutor.
Ma bucur ca ati reusit sa rezolvati. Daca ati inregistrat cererea mai repede de 60 de zile ieri, veti beneficia de indemnizatie incepand cu data nasterii copilului.
Ccc
oana8989
buna ziua.am nascut pe 12.07.2016,in august am avut concediu de maternitate,pe 01.09.2016 mi-am depus dosarul pentru indemnizatie si pentru alocatie.care v-a ... (vezi toată discuția)