La ultima sedinta avuta cu proprietarii blocului s-a pus urmatoarea intrebare : Daca un proprietar este plecat din tara ( sau este plecat pur si simplu ) , se poate sa isi plateasca cheltuielile din fondul de rulment ? Adica se taie chitanta pt suma restanta si se specifica ca este din fondul de rulment , acest fond redevenind restant .
Va rugam sa ne spuneti daca este ok sau nu .
ynocentta a scris:
Nu este obligatoriu ca fondul de rulment sa reprezinte tampon intre furnizor si proprietari-mai ales in cazul in care raportul juridic de furnizare utilitati/prestari servicii este incheiat intre persoane juridice furnizor/prestator si asociatia de proprietari
Asociatia de propietari este obligata de Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari sa infiinteze fondul de rulment tocmai pentru a fi capabila sa reprezinte si sa plateasca sumele datorate de propietari catre funizorii de servicii si sa poate sustine "raportul juridic de furnizare utilitati/prestari servicii intre furnizor/prestator si asociatia de proprietari."
In HG 1588/2007 Art. 24.alin (1) se precizeaza ca fondul de rulment are rolul asiguranii fondurilor necesare pentru platile curente ale asociatiei de proprietari... adica exact "tamponul"de care pomeneam.
ynocentta a scris:
Utilizarea fondului de rulment se poate face inclusiv in situatii speciale=situatie delicata financiar cand titularul fondului de rulment se afla in imposibilitatea de plata si pentru a nu se inregistra cu sume cu titlu de restanta se pot utiliza sume din fondul de rulment care ulterior va fi actualizat
In alin. (2) Art. 24 din HG 1588/2007 Se precizeaza din nou ca dupa efectuarea platilor curente datorate de asociatia de „apropitari” reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate si datorate de fiecare propietar pe lista de plata.
In HG 1588/2007 Art. 24.alin (4) se precizeaza exact in ce conditii se poate restitui fondul de rulment.
Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiiIe de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitene a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, Ia cererea proprietarului.
Deci fondul de rulment se foloseste pentru platile curente si nu deroga de restantele de plata ale propietarilor.
ynocentta a scris:
Exista posibilitatea ca locatarul sa fie in tara,sa locuiasca in imobil,dar sa se confrunte cu situatie speciala ex ii moare sotul si 2 copii in accident....
Este evident ca situatia este speciala si nu poti sa te duci la usa omului sa-i spui "nu face coliva achita"
Hai sa nu invocam orice furnizor de servicii in cazul de mai sus. Sa facem un exercitiu si sa vedem cum reactioneaza statul roman in cazul in care ai de plata catre el ... orice. O simpla amenda contraventionala de exemplu. Daca au apucat sa iti blocheze conturile poti sa vii si cu certificat de deces ca nu se va rezolva nimic pana statul nu isi vede banii in cont...
Ce ii impiedica pe furnizorii de servicii, oricare ar fi acestia, sa iti sisteze serviciile la neplata acestora? Certificatul de deces?
E foarte adevarat insa, ca statul vine si te ajuta cu ajutorul de inmormantare, dar asta numai dupa ce iti ingropi mortul.
@Georghe Florin
Nu amestecati statul intr-o situatie reala
Ce are furnizorul de servicii care nu are incheiat contract individual cu o situatie speciala care Doamne fereste poate afecta pe orice locatar ? In HG 158I8/2007 Art. 24.alin (4) se precizeaza exact in ce conditii se poate restitui fondul de rulment.
Ati facut vorbire despre situatia restituirii fondului de riulment desi nu face obiectul discutiei Deci fondul de rulment se foloseste pentru platile curente si nu deroga de restantele de plata ale propietarilor.
Atat timp cat locatarul are fond de rulment dar intr-o luna nu achita cota intretinere,asociatia urmeaza sa acopere suma din fondul de rulment existent,urmand ca locatarul sa actualizeze fondul