avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație cu renta viageră sau vânzare cu uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație cu renta viageră sau vânzare cu uzufruct viager

Buna ziua! Mama ar vrea să îmi facă acte pe casa. Sora mea nu are pretenții întrucât ei i-a cumpărat garsoniera pe numele ei. Exista donație cu renta viageră? Întreb in ideea că am înțeles că actul de donație poate fi atacat ulterior...și să existe cumva o înțelegere cu bani,dar nu prea mulți pt că aș vrea să evit credit bancar. Sau cum sa fac sa plătesc mamei o suma minima prin contract de vânzare? Vrem sa existe în contract o clauză cum că va locui la domiciliul respectiv. Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:13, 7 Septembrie 2017
Exista contract de donatie. Si exista contract de renta viagera.
Sunt chestii diferite, care nu se amesteca.
La donatie , primiti imobilul cadou, gratis, la contractul de renta viagera, achitati mamei o suma de bani lunar, pana la sfarsitul vietii.
Daca interesul dvs este ca mama sa locuiasca in imobil, puteti incheia un contract de donatie cu uzufruct viager (adica mama va locui si va folosi imobilul pana la deces, moment in care dvs veti deveni proprietar deplin)
Contractul de renta viagera se defineste prin faptul ca o persoana, denumita credirentier, instraineaza un bun ori remite o suma de bani, in schimbul unei prestatii , realizata pana la decesul sau de catre debirentier.

Renta viagera se poate constitui pe toata durata vietii credirentierului, ori pe toata durata vietii debirentierului.

Donatia poate fi afectata de o modalitate a actului juridic civil, in speta de o sarcina.

Sarcina trebuie realizata dupa acceptarea donatiei.

In caz contrar, poate surveni revocarea donatiei pentru neexecutarea sarcinii.

Revocarea donaţiei pentru neîndeplinirea sarcinii de către donatar are ca efect reîntoarcerea în patrimoniul donatorului a imobilului donat sau a contravalorii de piaţă a acestuia.

Sarcina donatiei poate fi reprezentata de intretinerea pe timpul vietii si ingrijirea credirentierului.


Cel mai potrivit, in speta, ar fi un contract de intretinere.

Intretinerea este prestata pe parcursul vietii intretinutului.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent transfer de proprietate andr_georgi andr_georgi ce act juridic trebuie sa inchei daca vreau sa transfer dreptul de proprietate asupra unei suprafete de teren in schimbul unei prestatii lunare. (vezi toată discuția)
Vanzare fara iesire din indiviziune micle micle tatal meu a murit acum 8 ani, am facut succesiunea (suntem 3 frati) dar nu si iesirea din indiviziune. anul acesta mama a facut o vanzare a partii ei catre ... (vezi toată discuția)
Contract de rentă viageră nerespectat de debitrentier (nu a virat renta de 11 luni): îl pot anula în instanță din acest motiv? Alexandra Stancu Alexandra Stancu Buna ziua!Tatăl meu a făcut un contract renta viagera pe o casa cu un vecin în 09.05.2017 .în contract la punctul IV-MODALITATEA DE PLATA vecinul a scris ... (vezi toată discuția)