avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Control Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Control Asociatie

Buna ziua,

1. Cum se poate cere un control/audit in legatura cu cheltuielile unei Asociații de părinți din cadrul unei scoli.

2. Cum se schimba presedintele unei Asociații.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 12:13, 23 Septembrie 2017
1. Banuiesc ca e vorba de suspiciuni ref. modul cum COnsiliul Director ales de Adunarea Generala gestioneaza patrimoniul asociatiei sau exercita alte atributii date de lege si statut in competenta lui. Daca asociatia nu are cenzor sau comisie de cenzori, avand sub 15 membri, orice membru poate exercita atributiile de cenzor pe care le prevede OG 26 / 2000 si statutul asociatiei,, deci poate cere sa vada toate documentele financiar-contabile ale asociatiei, alte documente ex. procese-verbale de sedinta a Consiliului Director, sa vada bunurile, sa asiste la sedinte CD sau la inventariere de patrimoniu etc. etc. Daca asociatia are cenzor sau comisie de cenzori ( obligatorie la peste 15 respectiv peste 100 membri) membrul interesat cere cenzorului sau comisiei de cenzori sa faca un control daca are motive sa creada ca nu a facut sau nu va face in timp util din proprie initiativa sau la sesizarea altora. Daca cenzorul / comisia de cenzori refuza sau statutul prevede ca nu poate face controale in asemenea cazuri, ci numai cele obisnuite periodice (cel putin unul pe an inaintea sedintei ordinare AG cere legea... statutul sau regulamentele interne pot prevede o frecventa mai ridicata), membrul interesat poate cere Adunarii Generale sa dispuna un asemenea control. In Statut trebuie sa fie prevazut cum se poate convoca Adunarea Generala daca nu e programata curand o sedinta AG si refuza Consiliul DIrector sa o convoce,o sesiune extraordinara la cererea motivata a membrului care a sesizat-o. Acestrea sunt mecanismele interne. Daca sunt suspiciuni (si) cu privire la legalitatea tinerii evidentelor financiar-contabile, se pot sesiza organele fiscale competente teritorial, insa ele vor verifica doar aspecte de forma, ca nu le intereseaza daca operatiunile patrimoniale au fost eficiente si concordante cu obiectivele, prioritatile, bugetul si programul de activitate al asociatiei votat de Adunarea Generala pentru acel an... fiind probleme interne ale unei asociatii de drept privat...si acele organe nu vor comunica direct celui care le-a sesizat rezultatele controlului si eventuale constatari facute, masuri dispuse sau sanctiuni aplicate. Daca sunt suspiciuni ca sunt nereguli care ar putea imbraca aspecte de infractiune, se pot sesiza organele ce cercetare penala (Politie, Parchet).

2. Presedintele se revoca din functie de catre organul care l-a ales - Adunarea Generala. Daca alegerile sunt prevazute de Statut ca indirecte (cazuri rare, dar exista), adica AG alege membrii Consiliului Director si acestia aleg apoi dintre ei presedintele, CD ar putea revoca presedintele si alege pe alt membru CD ca presedinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statut ong conform oug 26/2000 Vladimir001 Vladimir001 Cum se alege presedintele unui ONG (prin schimbare sau revocare) daca in statut nu este specificat in mod expres acest lucru? Atributiile AGA si CD nu prevad ... (vezi toată discuția)
Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)
Inceteaza calitatea de membru prin neplata cotizatiei? Radu Palu Radu Palu O asociatie are membrii care n-au mai platit cotizatie de membru de ani de zile. Nu exista in statut nici un fel de dispozitie care sa reglementeze modul in ... (vezi toată discuția)