avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Încadrare în muncă: calificat sau necalificat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Încadrare în muncă: calificat sau necalificat?

Daca eu am calificare (diploma de la cursuri de specializare, atestate de Ministerul Muncii) pentru postul de croitor si vreau sa ma angajez pe acest post la o firma, firma are dreptul sa ma angajeze ca muncitor necalificat?
Si daca da, de ce credeti ca ar face asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:23, 8 Aprilie 2024
Buna ziua,
Daca stiti meserie va va angaja calificat.
Daca aveti doar diploma si nu stiti meserie va va angaja necalificat ca sa va invete meserie.
Nu conteaza ce diplome aveti ci cata meserie stiti la proba de lucru.
Un alt motiv este salariul.
Daca este vorba despre in post de croitor, atucni nu are cum sa va angajaeze ca si muncitor necalificat pe in astfel de post.
Stiu meserie pentru ca am lucrat in domeniu mai bine de 10 ani. Calificarea o am doar de 5 ani, insa. Dar mi s-a spus direct, in fata, ca indiferent daca am sau nu calificare, 'momentan va angajam ca necalificat'.
Este legala o astfel de angajare?
Am auzit ca pentru un necalificat, chiar daca lucreaza norma intreaga, angajatorul nu e obligat sa ii ofere salariul minim pe economie, este adevarat?

1. Chiar daca aveti calificare, daca semnati c.i.m. pe functie de muncitor necalificat atunci este corecta o astfel de angajare.

2. Este obligatorie acordarea salariului minim brut pe economie indiferent de functia prevăzută in contractul individual de muncă.

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am inteles, va multumesc amandurora pentru raspunsuri.
O zi buna sa aveti!

Alte discuții în legătură

Incadrare co CR_MA CR_MA buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarea intrebare: trebuie sa angajaez un domn care are scoala profesionala cu calificarea de ... (vezi toată discuția)
Calificat sau necalificat? laurentiaghinea laurentiaghinea Sunt angajata ca operator mase plastice de 2 ani la o societate,am absolvit liceul de constructii masini,cu diploma de bac si meseria de mecanic masini si ... (vezi toată discuția)
Stabilire nivel salar ametist ametist Daca am un angajat care nu are bacalaureatul dat, dar are un curs facut de "TEHNICI DE COMERCIALIZARE MARFURI" cu durata de 30 ore la Camera de Comert, pe ce ... (vezi toată discuția)