avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calificat sau necalificat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calificat sau necalificat?

Sunt angajata ca operator mase plastice de 2 ani la o societate,am absolvit liceul de constructii masini,cu diploma de bac si meseria de mecanic masini si utilaje,am salariul de 900 ron.In ccm pe societate este specificat ca salariul de incadrare pentru muncitori necalificati este de 800 ron iar pentr cei calificati de 1300 ron.cum ma pot considera eu? Putin mai mult decit necalificata?Sau absolventii de liceu cu diploma de bac nu mai sunt calificati? Responsabilul resurse umane mi-a dat exemplu ca el este calificat ca are studii superioare si este angajat pe postul care cere aceste studii.Eu cum mai sunt???? numai cei cu studii superioaren sunt calificati??#-o
Cel mai recent răspuns: laurentiaghinea , utilizator 18:10, 19 Iunie 2012
Din ce scrieti dvs. nu prea aveti calificare pentru meseria pe care o practicati. Nivelul de salarizare pe care il precizati ca fiind prevazut in CCM pe societate (800 lei) presupun ca este nivelul minim de salarizare pentru necalificat. Nivelul de 1300 lei pentru muncitor calificat mi se pare cam marisor, dar nu imposibil, putand fi salariul maxim. Daca in CIM sunteti angajata pe meseria din diploma de bac, este posibil ca salariul minim pentru calificat este posibil sa fie 900 lei.




Operator mase plastice paote fi considerat un muncitor calificat .. Muncitor calificat poate fi considerat orice persoana care are o calificare dovedita printr-un act si care ocupa o functie potrivit callficarii avute.
pentru meseria de operator mase plastice prin injectie nu am auzit de cursuri specifice la nici-o agentie de calificare ,recalificare ,doar pentru termopane care este cu totul diferit ,noi lucram componente pentru industria auto.Dar oare dupa 2 ani de lucrat efectiv fara abateri in aceasta meserie nu pot fi considerata calificata ?? Trebuie neaparat o diploma?pot spune ca am fost formata si instruita la locul de munca,altfel nu puteam sti ce am de facut.Sa inteleg ca un absolvent de liceu de constructii de masini poate fi angajat cu acelasi salariu ca al unui absolvent de 10 clase daca nu are acea diploma minune specifica postului?pai atunci la ce mai facem un liceu? Sa facem toti 8 sau 10 clase ca banii tot aceiasi sunt!Ca de, nu toti putem face o facultate.
1. Pentru acea meserie ar trebuie sa existe cursuri de calificare progesionala sau de specializare .. nu cred ca se poate desfasura aceasta activitate fara a avea o astfel de calificare, de aceea am precizat ca este vorba despre un muncitor calificat.

2. Calificarea se poate si la locul de munca .. Pentru calificarea la locul de munca puteti incheia un contract de calificare profesionala

3. Angajatorul nu are nicio obligatie cu privire la diferentierea acordarii salariilor .. acesta trebuie doar sa acorde salariul minim brut pe economie indiferemt de calificarea sau studiile necesare ocuparii unei functii...
Nivelul de studii (scoala absolvita) cerut pentru ocupatia de Operator mase plastice este 2.
-st. medii.

Calificarea necesara indeplinirii sarcinilor se dobandeste in licee de specialitate, scoli profesionale sau prin practica la locul de munca, in urma carora se obtin cunostinte cu privire la: supravegherea functionarii sistemelor de comanda a masinilor si instalatiilor; ordinea operatiilor de montaj a pieselor componente produselor in fabricatie; desfasurarea proceselor tehnologice de fabricatie; cunoasterea modului de functionare si conducere a masinilor mobile si altele.

Deci vorbim despre o activitate calificata cu nivel de instruire mediu,respectiv un post de muncitor calificat.Carei ramuri apartine unitatea in care lucrati?Cred ca apartine industriei constructoare de masini,atunci contractul colectiv de munca pt. aceasta ramura prevede un nivel al salariului minim brut pt. activitati calificate de 850 leiiar dvs. avand 900lei va incadrati aici,cu putin peste acest nivel minim(o crestere de 1,0588 fata de minim).
Probabil 1300lei reprezinta sal. minim brut pt. activitati calificate cu nivel de instruire superior
(posturi ce necesita st. superioare),iar 800lei minimul pt. activitati necalificate...
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Calificarea Ionut Georgescu Ionut Georgescu Doresc sa angajez un ajutor de ospatar fara calificare (nu are nici un fel de diploma de specialitate), cu diploma de liceu, adult, cu salariul minim pe ... (vezi toată discuția)
Cor aartist aartist Va rog sa-mi comunicati care este criteriul de diferentiere intre muncitor si muncitor necalificat? Mai precis cum incadrez o persoana ca munciitor ... (vezi toată discuția)
Fișa de post takytaky1 takytaky1 Buna ziua. Lucrez in industria textila(fiind calificat,cu liceu si diploma de calificat în industria textilă)nelămurire mea e :De ce ne pune sa semnam ... (vezi toată discuția)