avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cum pot depune acte reinnoire C.I. fara proprietar ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cum pot depune acte reinnoire C.I. fara proprietar prezent fizic?

Salutare,

C.I.-ul imi expira in curand iar domiciliul este intr-un imobil al carui proprietar este parintele meu. Pentru reinnoirea cartii de identitate proprietarul imobilului trebuie sa vina fizic la biroul de evidenta a persoanelor si sa semneze pentru luarea in spatiu. Problema mea: parintele nu se poate deplasa pentru a face asta, asa ca as vrea sa stiu ce solutii juridice am. Se poate face o imputernicire notariala strict pentru a folosi la dobandirea C.I.?
Mentionez ca parintele nu este in afara tarii, pur si simplu nu poate ajunge in orasul de domiciliu pana la expirarea buletinului.
Trebuie sa existe o modalitate juridica, ma gandesc, de a putea face asta si fara prezenta fizica a proprietarului, va rog sa ma ajutati cu o solutie.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 13 Octombrie 2021
Anexa la H.G. nr. 295/2021:
Articolul 50(1) La solicitarea instituțiilor sau a persoanelor interesate, S.P.C.L.E.P., în colaborare cu autoritățile administrației publice locale, participă la organizarea unor activități în teren, de preluare a cererii, a documentelor și informațiilor necesare eliberării actelor de identitate și dovezilor de reședință, folosind echipamentele din dotare, pentru persoanele:
a) netransportabile sau internate în unități sanitare ori în unități de ocrotire socială;
b) reținute, arestate ori care execută pedepse privative de libertate;
c) care locuiesc în localități izolate sau aflate la distanțe mari de serviciul public comunitar de evidență a persoanelor.


Deci, teoretic, aveţi posibilitatea să solicitaţi deplasarea unui funcţionar de la evidenţa persoanelor în vederea preluării cererii prezentând în susţinere o dovadă.
Articolul citat mai sus se refera la situația în care solicitantul este persoana nedeplasabila. Dacă proprietarul nu se poate deplasa, din motive de sănătate, poate da declarația în fata polițistului de proximitate (gratuit, cu o dovadă de la medic ca e nedeplasabil) sau în fata unui notar.
Dacă nu poate veni din alte motive, notar sau ambasadă, dacă nu e în țară.
În situatia în care gazduitorul nu se poate prezenta, declaratia poate fi data la notarul public, la misiunea diplomatica sau oficiul consular al României din strainatate ori în prezenta politistului de la postul de politie, pentru mediu rural.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buletin aureliaurelia aureliaurelia Buna ziua, Daca in contractul casei este trecut doar sotul si casa este dobandita in timpul casatoriei se poate schimba buletinul fara semnatura ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate noua pentru chiriasi in alta localitate salmirox salmirox Cartea de identitate imi expira in curand si am unele nelamuriri , locuiesc cu un copil cu chirie in Timisoara unde suntem angajati , iar adresa din actuala ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte identitate ! florinm58 florinm58 Trebuie sa schimb cartea de identitate care expira, locuind in casa parintilor unul dintre parinti trebuie sa ma insoteasca la circa de politie sa confirme din ... (vezi toată discuția)