avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recuperare pensie alimentara ptr minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recuperare pensie alimentara ptr minor

sotia mea are un copil dintr-o relatie anterioara,detine hotarare judecatoreasca de incredintare si stabilire alocatie pentru minor,[pensie alimentare],tatal copilului a platit initial[cu intermitente] apoi a renuntat sa plateasca,ce putem face?actionare in judecata?daca avem castig de cauza cum il fortam sa plateasca,exista sanctionare penala daca nu doreste sa achite retroactiv, sau face dovada ca nu poate plati si atat?traieste linistit inainte,cum il fortam?multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: chain57 , utilizator 18:56, 7 Iulie 2011
Puteti sa -i ifaceti plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie. Conform legii, neindeplinirea cu rea credinta, timp de 2 luni, a obligatiei legale de intretinere, atrage raspunderea penala.In cazul abandonului de familie, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Abandonul de familie este o infractiune grava, prevazuta in art. 305 din Codul Penal. Multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Abandonul de familie, ca infractiune, consta in:
--parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;
-- neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
--neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca
Asa cum v-a spus si Cristina actiunea se porneste la plangerea prealabila a partii vatamate!B-)
SUCCES!
=D>
o alta varianta ca sa va recuperati banii mai repede ar fi actiunea in pretentii. prin ea puteti sa-i cereti banii datorati in ultimii 3 ani(daca de 3 ani nu a mai platit), restul se prescriu.
Pai daca are deja o hotarare prin care tatal este obligat la plata, mai se impune introducerea unei actiuni in pretentii? Eu cred ca nu, insa e cert ca nu m-am mai confruntat cu un astfel de caz. Daca doamna cunoaste locul de munca al tatalui poate sa faca o cerere prin care sa solicita instantei sa pronunte o incheiere de infiintare a popririi.
Daca veniturile tatalui au crescut, trebuie introdusa si o cerere de majorare pensie de intretinere.
Executati silit hotararea judecatoreasca pe care o aveti. Plangerea penala ar fi o varinta, insa prin asta nu va primiti banii, iar daca tatal este condamnat o sa aibe si mai putini bani sa plateasca intretinerea...

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare beagr beagr in iulie s-a definitivat procesul prin care tatal copilului e obligat sa plateasca 300 ron,dar acesta refuza.la servici nu avrut sa dea acord,ca firma sa traga ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara glockal3x glockal3x As dori un sfat daca se poate . Ce ar trebui sa faca mama mea daca tatal meu nu mi-a mai trimis pensia alimentara de aproximativ 6-7 luni iar aceasta fiind ... (vezi toată discuția)