avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere angajat

Buna ziua,

Astazi in urma unei altercatii cu un angajat pe fondul muncii prestate (problemele sunt mai de mult, nu are sens sa detaliez), acesta a parasit punctul de lucru al societatii cu intentia clara de a nu mai veni la lucru.
Care sunt pasii legali care trebuiesc urmati pentru a-i desface contractul de munca?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:38, 5 Octombrie 2009
Depinde daca doriti sa-i desfaceti CIM din vina lui sau din motive ce nu tin de persoana salariatului.

1. Daca doriti sa fie din vina lui atunci trebuie sa aveti un referat privind abaterea disciplinara a salariatului, sa faceti o comisie de cercetare disciplinara, sa faceti o convocare a salariatul cu min. 5 zile inainte. Daca salariatul nu se prezinta la convocare este bine sa mai faceti inca o convocare, tocmai ptr a demonstra buna credinta. Daca nici atunci nu se prezinta puteti sa-i desfaceti CIM.
Procedura trebuie sa se desfasoare in max 30 zile.

2. Desfacerea CIM pentru absente nemotivate se face dupa aceeasi procedura ca la punct 1.

3. Daca doriti concedierea din motive ce nu tin de persoana salariatului, ii intocmiti un preaviz de 20 zile lucratoare, timp in care poate veni 4 ore/zi la serviciu dar il platiti norma intreaga, dupa care, la expirarea termenului ii intocmiti decizie in baza art. 65 (1) din Codul muncii. Trebuie sa-i acordati un salariu compensatoriu cf prevederi CCM unic.
Este o abatere disciplinara ce poate fi sanctionata in urma efectuarii unei cercetari prealabile. Gradul de vinovatie al salariatului creste daca procesul muncii a fost afectat de fapta salariatului si a prejudiciat grav interesele unitatii, si/sau daca a mai avut alte abateri disciplinare pentru care exista sanciuni aplicate. Pentru a va edifica si a lua o hotarare, vedeti art.61 lit.a) si art. 263 -268 din codul muncii.
Initiati o cercetare disciplinara. Aceasta ii va da dreptul si lui sa se disculpe, cred ca asa este corect pentru toata lumea.

Incepeti cu un referat in care sa expuneti situatia creata cat mai detaliat si mai putin subiectiv. Nu uitati ca adevarul este de obicei la mijloc.
Va multumesc, am incercat si voi mai incerca sa-l conving sa-si dea demisia sau sa inchei C.I.M. cu acordul partilor, tocmai a terminat facultatea, nu vreau sa-i desfac C.I.M. pe motive de disciplina doar pentru ca s-a hotarat sa nu mai vina la lucru.
Cele 5 zile de notificare a angajaltului se calculeaza dupa data postei de pe notificare?
Eu cum demostrez ca l-am notificat daca nu vine? Cu hartia de la posta?
Mentionez ca este vorba de o firma foarte mica, 2 actionari + 1 angajat (cel care s-a hotarat sa plece).
Convocarea o transmiteti prin posta cu confirmare de primire.
Veti avea grija de confirmarea venita de la posta.
Este bine ca pe cartonasul de confirmare, acolo unde scrieti datele expeditorului, la denumirea societatii dvs sa treceti in paranteza "convocare comisie disciplinara"

Asta ca sa nu se sustina ca i-ati trimis invitatie la nunta!:tooth:

Alte discuții în legătură

Concediere angajat negasit ContSters194995 ContSters194995 Buna ziua, Am urmatoarea problema: m-am inteles cu o angajata sa ii desfacem contrac tul de munca cu 30 septembrie pentruc a va pleca din tara. Ea a fost ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim, absente nemotivate mroby mroby Buna ziua, As dorii sa va intreb in ce conditii se poate desface un CIM pentru absentele nemotivate ale salariatului? Multumesc! (vezi toată discuția)