avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Indemnizație accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Indemnizație accident de munca

În 6.07.2017 am suferit un accident de munca- fractura deschisa de tibie si peroneu , în primul concediu medical după spitalizare a fost menționat - urgenta medico chirurgicala și astfel am primit 100% din salariu. În următoarele concedii medicale nu s-a mai menționat și am primit 80%din Indemnizație deși nu am voie 3 luni sa pun piciorul jos și nici nu pot începe recuperarea. În momentul în care m-am accidentat am fost informata ca în cazul unui accident de munca primesc 100% indemnizatia iar pana o sa pot sa mă recuperez o sa dureze 9 luni. Este corect sa primesc numai în prima luna 100% și apoi 80 % din Indemnizație? Va mulțumesc anticipat pt. răspuns.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:59, 25 Septembrie 2017
Pentru perioada in care concediul medical a fost incadrat la urgente medicale ati primit 100 %, iar pentru perioadele urmatoare 80 %. S-au respectat prevederile din Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si boli profesionale in care se mentioneaza:
SECŢIUNEA a 3-a
Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă
ART. 32 (1) Asiguraţii beneficiază de o indemnizaţie pe perioada în care se află în incapacitate
temporară de muncă în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
(2) În cazul bolilor profesionale sau al accidentelor de muncă, certificatul medical se
vizează în mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de direcţiile de sănătate publică judeţene
şi a municipiului Bucureşti, respectiv de casa teritorială de pensii în a cărei rază se află sediul
angajatorului sau domiciliul asiguratului.
ART. 33 (1) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80 % din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
(2) În cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6, cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate
temporară de muncă reprezintă 80% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni
anterioare manifestării riscului.
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgenţelor medico-chirurgicale este de 100 % din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
ART. 34 Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în cazul accidentului de muncă sau al bolii profesionale se suportă în primele 3 zile de incapacitate de către angajator, iar din a 4- a zi de incapacitate, din contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli
profesionale.
ART. 35 Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de 180 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical.
ART. 36 (1) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării medicale şi profesionale a
asiguratului medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
(2) Medicul asigurătorului poate decide, după caz, prelungirea concediului medical pentru
continuarea programului recuperator, reluarea activităţii în acelaşi loc de muncă sau în alt loc
de muncă ori poate propune pensionarea de invaliditate.
(3) Prelungirea concediului medical peste 180 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, în
funcţie de evoluţia cazului şi de rezultatele acţiunilor de recuperare, conform procedurilor
stabilite de CNPAS.
ART. 37 Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă datorată accidentelor de muncă şi bolilor profesionale se acordă pe baza certificatului medical eliberat conform dispoziţiilor
legale.
ART. 38 În situaţia în care medicul expert al asigurărilor sociale din sistemul public de pensii decide încadrarea într-un grad de invaliditate, indemnizaţia se va acorda până la sfârşitul lunii
următoare celei în care s-a dat avizul de pensionare, fără a se depăşi durata maximă de
acordare a concediului medical, prevăzută la art. 36.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizari accident de munca P.Daniela P.Daniela Buna ziua! Am rugamintea sa ma luminati #-o...si pe mine (nu am avut astfel de cazuri).... 1. Unde se depune certificatul medical eliberat in urma unui ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu dodorel62 dodorel62 Am boala profesionala declarata de 3 ani cu codul 529 ( Pneumoconioza minerului la carbune ) si acum am reusit sa vad un certificat medical al meu unde sunt ... (vezi toată discuția)
Accident de munca cod 003 Maria 198 Maria 198 Bună ziua, pentru un accident de munca cod 003,fractura maleola peroniera, cât % din salariul brut mi se oferă? Din câte am auzit se oferă salariul brut ... (vezi toată discuția)