avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Precizari accident de munca
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Precizari accident de munca

Buna ziua!
Am rugamintea sa ma luminati #-o...si pe mine (nu am avut astfel de cazuri)....
1. Unde se depune certificatul medical eliberat in urma unui accident de munca?
2. Se poate deduce din fondul pt accidente si boli profesionale si in cazul in care societatea are debite?
Cel mai recent răspuns: P.Daniela , utilizator 09:26, 3 Decembrie 2010
Luati legatura cu Casa de Pensii.
lucian__ a scris:

Luati legatura cu Casa de Pensii.


Multumesc pt ' ajutor'.....
Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale

SECŢIUNEA a 3-a
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca

Art. 33. - (1) Asiguratii beneficiaza de o indemnizatie pe perioada in care se afla in incapacitate temporara de munca in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale.
(2) In cazul bolilor profesionale sau al accidentelor de munca, certificatul medical se vizeaza in mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, respectiv de casa teritoriala de pensii in a carei raza se afla sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.

Art. 34. - (1) Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului.
(2) In cazul asiguratilor prevazuti la art. 6, cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului.
(3) Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca in cazul urgentelor medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului.

Art. 35. - Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale se suporta in primele 3 zile de incapacitate de catre angajator, iar din a 4-a zi de incapacitate, din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Art. 36. - Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de 180 de zile in intervalul de un an, socotita din prima zi de concediu medical.

Art. 37. - (1) In situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii medicale si profesionale a asiguratului medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
(2) Medicul asiguratorului poate decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reluarea activitatii in acelasi loc de munca sau in alt loc de munca ori poate propune pensionarea de invaliditate.
(3) Prelungirea concediului medical peste 180 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, in functie de evolutia cazului si de rezultatele actiunilor de recuperare, conform procedurilor stabilite de CNPAS.

Art. 38. - Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca datorata accidentelor de munca si bolilor profesionale se acorda pe baza certificatului medical eliberat conform dispozitiilor legale.

Art. 39. - In situatia in care medicul expert al asigurarilor sociale din sistemul public de pensii decide incadrarea intr-un grad de invaliditate, indemnizatia se va acorda pana la sfarsitul lunii urmatoare celei in care s-a dat avizul de pensionare, fara a se depasi durata maxima de acordare a concediului medical, prevazuta la art. 37.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație accident de munca Manu claudia Manu claudia În 6.07.2017 am suferit un accident de munca- fractura deschisa de tibie si peroneu , în primul concediu medical după spitalizare a fost menționat - ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu dodorel62 dodorel62 Am boala profesionala declarata de 3 ani cu codul 529 ( Pneumoconioza minerului la carbune ) si acum am reusit sa vad un certificat medical al meu unde sunt ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiva a concediului medical in cazul bolii profesionale xetiv xetiv Buna Ziua! In luna Mai 2015,am fost operat de dubla hernie cervicala,unde mi s-au scos discurile si au fost inlocuite cu cage-uri.Am beneficiat de 270 zile ... (vezi toată discuția)