avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere minor de 16 ani. Cine face ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere minor de 16 ani. Cine face demersurile, părintele rezident sau minorul?

Buna ziua! Parintii mei au divortat in urma cu 5 ani, domiciliul meu este la tata insa custodia este comuna. Mama nu mi-a mai platit pensia stabilita de instanta de 4 luni de zile, desi are serviciu de foarte mult timp. Mai mult de atat ea castiga mult mai mult decat inainte si as vrea sa imi mareasca pensia. Cum as putea sa procedez avand in vedere ca am 16 ani. Pot sa introduc actiune in instanta? Sa merg la Protectia Copilului? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
Admin, administrator
Spre deosebire de prevederile vechi, cand minorul avea un singur reprezentant legal, autoritatea parinteasca comuna presupune ca acum minorul are 2 reprezentatnti legali egali, in persoana fiecaruia dintre parinti INDIFERENT CU CARE DINTREI EI LOCUIESTE MINORUL.
Ca atare, o actiune de modificare de pensie initiata de un minor impotriva unui parinte (si chiar impotriva amandorura, la o adica) il pune pe acesta in conflict de interes cu reprezentantul legal.
Ceea ce trimite la Art 58 Alin 1 Teza 2 CPC.
La fel si daca minorul de peste 14 ani doreste un nou program de legaturi personale cu necustodianul......
In situatia data are un parinte care nu e in conflict de interese cu cealalta parte.
Dar... daca sustinem ideea ca un curator se impune, inseamna ca minorul nu poate sta singur in acest proces, pe cale de consecinta trebuie sa semneze si tatal in cazul de fata.
In opinia mea legea are o scapare in protejarea intereselor minorului atunci. Pensia ar trebui sa poata fi ceruta si de minor, singur. Ideea de pensie, de protectie sociala a minorului, ar trebui sa fie la indemana oricui. Fara conditionari de semnaturi.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Octombrie 2017
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Eu tot nu am inteles in ce temei legal cere instanta semnaturi. Dar, nah...poate ca nu ati vrut sa o suparati. :)
Minorul nu are dreptul sa incheie acte juridice de dispozitie. Regret daca nu ati inteles, nu am cum sa o spun mai clar, atata e, nu are voie si gata. Nici peste 14 ani.
Pai cu un avocat ales, da...nu poate avea responsabilitate contractuala. Nu am inteles de ce la desemnarea de curator trebuie semnaturi.....
Ultima modificare: Joi, 5 Octombrie 2017
asaofi, utilizator

Alte discuții în legătură

Vreau să obțin pensie de întreținere de la tata, dar sunt minoră - am 17 ani. pot să îl dau eu în judecată? Miha_Ela17 Miha_Ela17 Buna, vreau sa imi dau tatal in judecata pentru pensia de intretinere .Am 17 ani si sunt in clasa a XI.a Mama a zis ca nu se baga ,deci intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unei masini pe numele unui minor vladutzvlad vladutzvlad am 17 ani, si vreau sa imi cumpar o masina, sa fac inscrierea pe numele meu. Se poate face inscrierea pe numele meu desi nu am 18 ani ??? (vezi toată discuția)
Contract de proprietate-persoana minora chrispop chrispop Intrebarea mea este daca un minor de 17 ani poate incheia un contract fizic de proprietate asupra unor bunuri? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)