avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

După 5 ani de la căsătorie am devenit proprietari ai apartamentului in care locuiam ca si chiriași. Cu o parte din suma a contribuit socrii mei. Acum dupa 32 de ani de casnicie am ajuns la partaj.In acest caz eu mai am drepturi egale cu soțul meu in ce privește acest apartament? Va mulțumesc!
Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2017
Maruscuta, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

În cazul unui partaj regula e procentul de 50% - 50% însă în funcție de situație acest procent poate fi modificat. În cazul dvs se poate argumenta fie că socrii au participat cu scopul de a vă ajuta pe amândoi, procentul rămânând cel de 50-50, fie că socrii au participat cu scopul de a îl ajuta doar pe fiul lor, ceea ce poate modifica partajul. Depinde de modul de prezentare a faptelor. Cel mai bine e să vă înțelegeți și să faceți un partaj amiabil, la notar, dacă soțul vrea, e mai rentabil financiar și mai puțin supărător. Dacă nu vă înțelegeți și faceți partaj judiciar, cu siguranță v-ar fi util să apelați la un avocat să vă asiste.

Succes,

Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2017
Dana Fatol, Avocat
In cazul sotilor, functioneaza o prezumtie de contributie egala, la dobandirea bunurilor comune.

( proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata o cota -parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate, aceasta putand fi individualizata prin partaj ).

Prezumtia instituita nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta cu orice proba contrara.

Asadar, pot fi stabilite cote -parti diferentiate, daca este un aport financiar, avut la plata pretului.

Instanta de judecata are in vedere criteriile generale, la imparteala : sumele de bani investite la plata pretului, actele de conservare si administrare efectuate asupra bunului, situatia locativa a fiecaruia, munca in gospodarie efectuata.


Dreptul de proprietate este diviziat,in materialitate sa, dupa imparteala.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare partaj Dayan22 Dayan22 În cazul unui proces de divorț , cum se împarte proprietatea bun comun obținută prin act de vânzare -cumparare cu clauză de întreținere pe care ambii ... (vezi toată discuția)
Mostenire valyg valyg La o casa mostenita in timpul casatoriei,in cazul unui divort,sotia ce drepturi are? (vezi toată discuția)
Partaj soaresil soaresil in cazul unui partaj, cand bunul a fost achitat de una din parti ( parintii ), in timpul casatoriei , cum se va proceda? de la cumparare au trecut 23 ... (vezi toată discuția)