avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... serviciu extern SSM numesc si persoana desemnata?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

serviciu extern SSM numesc si persoana desemnata?

Buna ziua,
Firma la care lucrez are 70 angajati si in urma demisiei specialistului SSM s-a incheiat contract cu un serviciu extern. Reprezentantii acelei firme ne-au spus ca trebuie sa avem un angajat cu cele 80 ore de curs SSM,un coleg l-a facut, deci acum trebuie sa-i fac o decizie privind numirea lucratorului desemnat SSM chiar daca avem serviciu extern?
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:56, 3 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa desemnati, dupa caz, lucratorul/ lucratorii cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm, chiar daca aveti contract incheiat cu un SEPP. Trebuie citite impreuna articolele care urmeaza.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-Art. 22 (1) Angajatorul va stabili numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii si/ sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului.
-Art. 28 Serviciul extern de prevenire si protectie asigura, pe baza de contract, activitatile de prevenire si protectie in domeniu.
-Art. 29 Angajatorul apeleaza la serviciile externe, cu respectarea prevederilor art. 18 alin.(3) lit.d) din lege.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 18 al.(3) lit.d) Lucrătorii şi/ sau reprezentanţii lucrătorilor definiţi la art. 5 lit. d) iau parte, în mod echilibrat, sau sunt consultaţi în prealabil şi în timp util de către angajator cu privire la:
d) recurgerea, după caz, la servicii externe, conform art. 8 alin. (4)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ART. 18 din NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(1) În cazul întreprinderilor şi/sau unităţilor care au între 50 şi 249 de lucrători, angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori să organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie din cadrul întreprinderii.
(2) În cazul întreprinderilor şi/sau unităţilor prevăzute la alin. (1) care desfăşoară activităţi dintre cele prevăzute în anexa nr. 5, angajatorul trebuie să organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie.
(3) În cazul în care lucrătorii desemnaţi, serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art. 15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2017
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatoarea ... buiavasi buiavasi Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatoarea situatie: intr-o institutie publica unde activitatea de SSM si PSI este externalizata, ... (vezi toată discuția)
Serviciu de protectia muncii ciprian2015 ciprian2015 Se poate desfiinta un compatiment de protectia muncii pentru o societate de 220 de angajati si prin fisa postului sa fie pentru sefii de compartimente la ... (vezi toată discuția)
S.s.m - organizare activitate ssm la o firma cu 70 de angajati. mariananca mariananca Buna ziua,am o intrebare ,este adevarat ca in situatia cand ai 70 de angajati,e obligatorie angajarea unei firme de protectia muncii ,care este agreata de ... (vezi toată discuția)