avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume de familie (fara divorț). Este posibil ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume de familie (fara divorț). Este posibil în România pentru soțul cetățean străin?

Sotia mea este cetatean strain (non-UE), suntem casatoriti de 9 ani de zile, iar pe certificatul de casatorie, la numele de familie dupa casatorie, este trecut pentru ambii numele meu de familie. La momentul respectiv nu am dat foarte multa atentie acestui aspect, iar noul pasaport al sotiei, pentru care a aplicat dupa casatorie, poarta acelasi nume de familie dinaintea casatoriei.

Nu locuim in Romania, pana de curand am locuit in tara X, unde sotia a obtinut fara probleme certificatul de rezidenta ca si mine, cu propriul sa nume din pasaport. Acum, anul acesta ne-am mutat in alta tara, tara Y (ambele in UE), si am aplicat aici conform procedurii normale pentru a obtine documente de rezidenta aici. Dupa ceva luni de asteptare, ne-au trimis un raspuns, ca nu pot emite un certificat de rezidenta pe numele dumneaei, intrucat numele din pasaport e diferit de cel din certificatul de casatorie, unde apare ca numele de familie dupa incheierea casatoriei ar trebui sa fie cel al meu.

Acum, procedura de schimbare a numelui in tara dumneai de nastere este una ultra-complicata, si probabil ar dura multe luni de zile, poate ani, in plus sunt o multime de alte lucruri conexe, conturi bancare, etc in numele ei asa cum apare in pasaport, asa ca am prefera sa aplicam cumva pentru schimbarea numelui de dupa casatorie al ei de casatorie (sa revina la numele de fata dinaintea de casatoriei practic), sperand ca poate aceasta procedura o sa fie mai simplu de implementat.

Asadar, daca aveti informatii cum am putea aplica, daca se poate face acest lucru via ambasadei tarii unde locuim momentan, si de asemenea, la final , presupunand ca e o procedura simpla, vor emite un certificat de casatorie nou cu numele ei vechi de familie, ori vom primi doar o decizie in care sa apara ca numele dumneaei de familie este ABC?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri si sfaturi,
Daniel
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: dan_daniel , utilizator 10:24, 12 Octombrie 2017
Nu ar fi mai simplu sa dati pierdut pasaportul, apoi sa eliberati unul nou, cu datele reale din certificatul de casatorie?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Am mers azi de dimineata impreuna cu sotia la ambasada tarii dumneaei. Ne-au informat insa ca din moment ce pasaportul are in continuare numele vechi dinainte de casatorie, nu exista posibilitatea de a cere schimbare de nume (pentru ca efectiv nu e vorba de vreo schimbare din perspectiva lor), asa ca ne-au sugerat sa mergem la ambasada Romaniei...mai mult, ne-au spus ca daca certificatul de casatorie ar fi fost incheiat in respectiva tara, ar fi putut procesa o cerere de modificare, dar cum este incheiat in Romania, trebuie solicitat la autoritatile romane.

Nu stiu ce sa zic sincer, daca este corect ce spun dlor, in acelasi timp informatia furnizata de dvs. pare a avea sens pentru ca logic un alt stat nu poate interveni in treburile cetatenilor altui stat (schimbare nume).

Ce v-au spus e o aiureala, dvs cereti nu schimbarea numeleui, ci schimbarea pasaportului pt ca s-au modificat niste date,( in cazul asta , numele) si nu mai corespund cu ce scrie in pasaport. pe e o cheama altfel, nicidecum cum scris in pasaport.
E adevarat ca daca ar fi sa facem o paralela intre tarile noastre, banuiesc ca si ei au ceva de gen.. dvs adica sotia, trebuia sa inregistreze in prealabil casatoria si la ea in tara, altfel, certificatul pe care il aveti nu valoreaza nimic in fata celor de la pasapoarte.
Multumesc pentru raspunsul aditional.

Nu ne-am dus la ambasada tarii sotiei sa cerem schimbarea pasaportului, pentru ca acea procedura o stim foarte bine si dureaza 6-8 luni cu tot cu alterarea numelui de familie oconform certificatului de casatorie.

Ca sa repet, problema principala este ca pe langa pasaportul actual al dansei, care poarta numele de familie dinainte de casatorie, avem multe-multe acte, toate practic:
- certificat de rezidenta permanenta in tara UE unde am locuit inainte, si unde este foarte probabil sa ne intoarcem dupa 2-3 ani, cand proiectul la care am venit sa lucrez se va finaliza,
- act proprietate locuinta in aceeasi tara, care este incheiat in ambele nume, al meu si al ei
- conturi bancare, o licenta profesionala, etc etc

Toate lucrurile mentionate vor necesita mult timp pierdut de mers inapoi in tara UE unde am locuit inainte sa ne mutam aici, iar birocratia de acolo nu e mai prejos de cea romaneasca, ba chiar si mai si (tara meditaraneeana sudica).

Din aceste motive, actiunea logica de facut pentru a evita toate cele este aranjarea pastrarii numelui dnei. de familie dinainte de casatorie. Stiu ca am facut o greseala acum 9 ani dupa casatorie, cand ar fi trebuit sa mergem sa aranjam inregistrarea numelui la ambasada dnei, dar au existat circumstante atenuante ca sa zic asa :
- tara sotiei nu avea/are ambasada, nici in Romania, nici in tara unde a dobandit resedinta , iar in momentul in care am aplicat pentru inregistrarea rezidentei in respectiva tara, desi cu siguranta au analizat toate documentele noastre, ne-au cerut un porcoi de acte, bineinteles si certificatul de casatorie, nu s-au legat se faptul ca in certificat apare numele de familie dupa casatorie schimbat, au emis certificatul de rezidenta temporar, iar peste 5 ani cel permanent, cu numele ei din pasaport, asa ca sincer nu ne-am asteptar cand am venit in aceasta alta tara sa intampinam aceasta problema.

Acum, din moment ce ambasada tarii dnei. cat si ministerul relevant la care am sunat au confirmat, categoric, ca nu pot face vreo modificare sau emite vreun document privind pastrarea numelui dinaintea casatoriei, nu ramane decat sa ne inarmam cu rabdare si nervi pana-n dinti si sa mergem la ambasada Romaniei, eventual si pana in Romania ca e mult mai aproape, si sa speram ca se va putea cumva aranja acolo ori modificarea/reemiterea certificatului de casatorie, sa speram fara divort, sau macar emiterea vreunei fituici care sa ateste acelasi lucru, cu care sa finalizam procedura de obtinere a rezidentei legale in aceasta noua tara.

Daca mai aveti alte sfaturi utile, mai ales referinte la legile romane aplicabile in aceasta situatie, sunt foarte-foarte apreciate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia straina are pasaportul cu numele meu dar pe certificatul de casatorie incheiat in romania are numele de dinainte de casatorie ciprius ciprius Buna ziua. Suntem casatoriti de 8 ani dar din motive personale sotia cetatean asiatic nu a luat numele meu deoarece la momentul respectiv avea viza de ... (vezi toată discuția)
Calatorie in romania cu sotia dintr-un stat non-ue Bamsescu Bamsescu Buna ziua, Aveam planuit din timp un concediu peste o saptamana, dar sotia (din Kazahstan) numai ce a primit pasaportul nou cu numele meu de familie. ... (vezi toată discuția)
Certificat de naștere pentru cetățeni străini Romerican Romerican Bună ziua, eu împreună cu soția mea suntem cetățeni americani și avem domiciliu temporar aici în românia. Am fost căsătoriți în Canada, și avem ... (vezi toată discuția)