avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Interesul superior al copilului. Putem fi ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Interesul superior al copilului. Putem fi reprezentanții legali ai minorului pe care îl creștem?

crestem un copil de 5 ani de 3 ani s-a constituit masura de plasament la familie substitutiva , in fapt copilul este finul nostru botezat si suntem nevoiti sa avem grija lui datorita ca parinti lui sunt mari amatori de bautura si din aceasta cauza nici posibilitati financiare nu au si daca stau majoritatea timpului sub influienta alcolului sunt si retardati mintal , acest lucru l-a constatat si ce-i de la protectia copilului , Noi locuim in Bucuresti iar parinti la 280 km distanta
intrebarea este :pentru interesul superior al copilului instata de tutela ar putea hotara ca noi sa fim reprezentanti legali ai copilului ? copilul trebuie inscris la clasa 0 , si acum ne lovim de o gramada de problema copilul este la gradinita si ptr o banala poza este nevoie de semnatura parintilor sau a reprezentantului legal nu mai vorbil la un spital etc
Ultima modificare: Marți, 17 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: laura1964 , utilizator 08:37, 20 Octombrie 2017
Buna ziua,
Incepeti actiunea in instanta pentru a se stabili ca dumneavoastra suntei tutori dar puteti sa solicitai si adoptarea copilului.
tutori putem fi chiar daca traiesc parinti? adoptia se face chiar daca nu sunt de acord parinti?
Pentru ca in subconstientul lor si in aburi bauturi ei cred ca se folosec de noi sa le crestem copilul si cand v-a fi bun de munca il vor "recupera "
Art. 110
Cazurile de instituire
Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.

Asa ca daca nu va gasiti in unul din aceste cazuri, nu puteti fi tutori, insa puteti cere sa exercitati autoritatea parinteasca in locul parintilor.

Art. 399
Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane
(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.

Dvs pare ca deja aveti aceste drepturi, ce acte aveti ca s-a instituit masura plasamentului ?



Pt adoptie e mai greu, desi instanta poate trece peste parinti, sa nu mai conteze ca sunt de acord sau nu, nu o prea face. Incercati sa ii convingeti sa fie de acord cu adoptia.



Art. 8. -legea 273/2004
(1) Instanța judecătorească poate trece peste refuzul părinților firești sau, după caz, al tutorelui de a consimți la adopția copilului dacă se dovedește, prin orice mijloc de probă, că aceștia refuză în mod abuziv să își dea consimțământul la adopție și instanța apreciază că adopția este în interesul superior al copilului, ținând seama și de opinia acestuia dată în condițiile legii, cu motivarea expresă a hotărârii în această privință.


In cazul nostru s-a instituit masura plasamentului de catre , Comisia Pentru Protectia Copilului , Consiliul Local al Sectorului 5 si nu de instanta de tutela ,
Ptr a se respecta ART 399 este nevoie de o actiune in instanta de tutela ?
Pentru toate detaliile pe care le-ati solicitat mergeti la DGASPC sector 5 unde vi s-a dat plasamentul . Asistentul social care a instrumentat cazul va poate da toate lamuririle privind plasamentul simplu. Nu cred ca pentru o fotografie vi sr cere acordul parintilor.

Alte discuții în legătură

Plasament in regim de urgenta RADUGABY RADUGABY Va rog sa ma indrumati unde ar trebui sa merg pt ai da bunicii tutela copiilor respectiv 3 ani si 4 ani deoarece ambi parinti sunt arestati. daca nu se face un ... (vezi toată discuția)
Adoptie copil paula38 paula38 buna ziua va rog din suflet sa ma ajutati cu orice sfat.problema este urmatoarea am in plasament legal fetita fratelui meu ,adica parinti au dat in urma cu 4 ... (vezi toată discuția)
Mama decedată, tatăl fără loc de muncă stabil. pot obține bunicii tutela nepoților? zetu_elena zetu_elena Buna ziua, As dori daca se poate sa ma indrumati cum se poate obtine tutela a 2 nepoate , avand in vedere urmatoarea situatie : fiica noastra, mama lor, a ... (vezi toată discuția)