avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare datorie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare datorie

Buna Ziua,

Am si eu o intrebare cum pot sa-mi recuperez o datorie de 10.000 Euro, pe care i-am imprumutat unei persoane si care ma amana de 8 luni de zile. Fiind o persoana de buna credinta nu am facut acte cu el, dar am martorii personalul de la banca cand am retras banii si i-am inmanat, am si inregistrari telefonice cu el in care recunoaste ca are sa-mi dea suma de bani cu toate ca stiu ca aceste inregistrari nu reprezinta probe in instanta. Am fost si la un executor judecatoresc, si mi-a spus sa fac eu notificarea, nu stiu daca este in regula sa fac eu notificarea sau executorul,cu toate ca i-am povestit cum au decurs lucrurile privind imprumutul. Din iunie cand ni-a dat o transa de bani(greseala mea ca nu am facut o chitanta de mana, reprezentand dobanda si o parte din datorie) nu mi-a mai dat nimic, suma care mi-o datoreaza la ora actuala este de 9.000 Euro in care este inclusa si dobanda, as vrea sa stiu cum pot sa-mi recuperez banii de la acesta persoana.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 08:59, 9 Octombrie 2009
Dvs.ca si persoana fizica dati imprumut bani cu dobanda si ce ati incasat in aceste 8 luni doar dobanda? sau si din imprumut?
;)
In luna iunie mi-a dat o transa de bani, cum am spus acesta se compunea din Dobanda + datorie, dobanda el a fost de acord sa o plateasca sa stiti ca nu sunt camatar dobanda este de 250 Eur /luna s-a acumulat neplatind din iunie, a doua problema eu nu i-am dat ca sa iau daobanda sau altceva, eu i-am dat cu convingerea ca banii o sa ii returneze in luna martie, urmand ca el sa vanda flori ceea ce a si facut incasand 120.000 mii lei, si nereturnandu-mi nimic.
Cu respect
Incerc un raspuns punctata:

1. Puneti in vedere imprumutatului, printr-o notificare, datoria pe care o are fata de Dvs., aratand si un termen pana la care se fie efectuata plata. Notificarea comunicati-o prin posta cu confirmare de primire.
2. In caz de neefectuare a platii, adresati-va instantei printr-o actiune civila. Veti putea folosi toate mijloacele de proba de care dispuneti (martori, inscrisuri, recunoasterea datoriei de catre cel imprumutat etc.).
3. Nu aveti dreptul sa solicitati dobanda la imprumut (nu sunteti institutie financiara) decat cel mult la valoarea obanzii legale comunicata de BNR.
in cazul in care continuati sa mai solicitati dobanda la imprumut , imprumutatului s-ar putea sa fiti acuzat de camatarie !!

din pacate, avand in vedere cuantumul sumei imprumutate , dovada cu martori nu este admisa in instanta. #-o
incercati in vreun fel sa -l determinati sa recunoasca ca a imprumutat suma respectiva de la dvs . , semnand in acest sens o chitanta de mana ( macar !! )
pe baza acestui inscris sub semnatura privata il veti putea notifica ulterior prin intermediul unui executor judecatoresc , iar daca nu va da curs notificarii, puteti investi instanta de judecata.
Felicitari dl.coleg av.roxanel ,poate asa intelege utilizatorul ce ii permite legea si ce nu ca din raspunsul meu (cei drept nu asa direct)nu a inteles.
Cu respect,Alexa...

Alte discuții în legătură

Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână Ramonap Ramonap Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână între mine și el. Persoana respectiva s.a angajat să plătească ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre doua persoane fizice ContSters103115 ContSters103115 buna seara! am imprumutat unei persoane o suma de bani(1000 euro)mai am posibilitatea sa recuperez aceasta suma de bani.am doar chitanta cum au fost trimisi ... (vezi toată discuția)
Camatarie jackiss jackiss In urma cu ceva timpam imprumutat de la un cunoscut suma x. Am facut chitanta de mana cu un martor (fara notar sau imobile puse gaj) care arata in felul ... (vezi toată discuția)