avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partial
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partial

In momentul de fata sunt in pensie de invaliditate de gradul III, din 01.07.2016. La aceasta data aveam deja conform calculu Casei de pensii 36 de ani vechime si varsta de 55 de ani. Astfel in februarie 2018 implinesc 57 de ani, am 4 ani lucrati peste stagiul de cotizare de 32 de de ani si doresc sa trec la pensie la limita de varsta partial anticipata (voi avea o penalizare de 18%). Va rog sa imi spuneti care sunt documentele de care am nevoie, cand pot sa depun documentele si daca voi primi mai multi bani (eu asa cred).
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:42, 23 Octombrie 2017
De la pensie de invaliditate se poate trece doar la cea de limita de varsta.
Imi puteti transmite baza legala ?
Legea 263/2010


Articolul 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

As dori si a doua opinie deoarece trebuie sa existe exceptii. In situatia mea ma avantajeaza pensia anticipata partial. Ce pot face? Daca renunt la pensia de invaliditate, in cererea mea pentru pensia anticipata partial ar fi o solutie?
Avantajoasa este pensia de invaliditate.
Cuantumul ei intra in calculul pensiei de limita de varsta.
Se poate trece de la pensie de invaliditate la pensie anticipata sau anticipata partiala doar prin depensionare de invaliditate.
Atentie:
Trebuie sa indepliniti conditia de stagiu fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi, pensie de invaliditate).
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2017
Carp Mircea, utilizator

Alte discuții în legătură

Am 55 ani si stagiu de cotizare 36 ani badriana44 badriana44 Sunt femeie si doresc sa ies la pensie (anticipata partiala) in 2016. am implinit 55 ani in februarie 2016 si am un stagiu de cotizare de 36 ani. se poate? (vezi toată discuția)
Varsta pensionare Georgetaberger Georgetaberger Buna ziua!Am un stagiu de cotizare de 36 ani din care 12 ani in grupa II de munca.sunt nascuta pe 22.09.1962.Doresc sa stiu cu cat mi se reduce varsta de ... (vezi toată discuția)
Pensionare pio pio nascuta decembrie 1962,29 ani si noua luni vechime ,la ce virsta si in ce conditii ma pot pensiona (vezi toată discuția)