sotul a decedat. sotia a contractat in timpul casatoriei un credit in calitate de imprumutata, avand ca coplatitor pe tatal ei.sotul nu a semnat contractul de credit, doar contractul de ipoteca pentru garantarea creditului deoarece imobilul era proprietatea in devalmasie a sotilor prin cumparare. creditul intra in comunitatea de bunuri? la mostenire 1/2 din suma creditutului este considerat pasiv ? mostenitorii preiau si obligatia restituirii creditului?
#-o#-o Recitind postul am vazut si eu ca - referitor strict la speta dvs. - am batut campii cu totii.
In situatia prezentata, ce doamne iarta-ma doriti ? Daca sotul supravietuitor este titular de credit, ce pasiv din credit vreti sa mosteneasca?????
Referitor la creditul de nevoi personale facut in timpul casniciei:
Am citit o speta, pacat ca nu am si salvat-o: sot si sotie se despart; dupa divort, fosta sotie in calitate de reclamanta il da in judecata pe fostul sot pentru partajarea datoriilor comune adunate la asociatia de proprietari in perioada casniciei, cu cheltuilei de judecata. Motiveaza ca, dupa despartire fratele ei a facut un imprumut pentru a o ajuta sa achite aceste datorii. Imprumutul a fost facut la data de... iar datoriile achitate la cateva zile dupa.
Paratul depune cerere reconventionala prin care solicita partajarea creditelor de nevoi personale facute de el pe perioada casniciei, sumele provenite din aceste credite fiind necesare tratamantelor medicale pe care reclamanta le urma.
Instanta retine faptul ca fratele reclamantei a facut un imprumut si la cateva zile datoriile la asociatie au fost achitate, deci banii pentru asociatie proveneau de la fratele recmantei, punand in sarcina paratului jumatate din aceasta suma.
Cat priveste creditele invocate de parat, chiar daca acestea au fost folosite pentru tratamentele medicale ale reclamantei care mai mult a stat prin spitale decat a lucrat, retine ca acestea sunt credite de nevoi personale, asa cum reiese din contractele cu banca, in consecinta reprezinta darotia personala a acestuia.
Paratul este obligat sa achite reclamantei cheltuieli de judecata.
speta mea este asemanatoare, ince sens: sotul bolnav nu avea venituri iar sotia a contractat creditul pentru "anumite nevoi obisnuite ale casniciei " dar in mare parte pentru a achita tratamentele si operatia sotului, care a si decedat din cauza bolii. sa inteleg ca in acest caz creditul nu intra in pasivul mostenirii decat pentru cheltuielile comune in cota de 1/2?
art. 32 lit C fam: daca sunt garantate cu bunurile comune obligatiile contractate de fiecare din soti pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei ar trebui ca si creditul contractat de unul din soti sa intre in comunitate?
gresesc?
Revin si arat :hammer:
Titularul creditului traieste asa ca soldul acestuia nu poate intra in pasivul sotului decedat. Discutam de mostenire numai daca decedeaza titularul creditului, numai in aceste conditii fiind reziliat contractul de credit
dl Julea pentru ca ati fost atent :D eu va propun si mai multa atentie la ceea ce dl @mihai09 ...nu ne spune. ;)
Probabil ca in speta, sotia supravietuitoare (titular de credit cum spuneti) are interesul de a pune SI in sarcina mostenitorilor sotului decedat, cu care ea (supravietuitoarea) vine in concurs, o parte din acest credit, respectiv cota de ...(cat o fi in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs) calculata din 1/2 (parte din datorie a sotului decedat, daca datoria asta se dovedeste a fi fost comuna).
Problema e ca legea prezuma ca datoriile sotilor sunt personale, cata vreme nu se dovedeste ca fac pare din categoria celor comune. Adica viceversa decat in cazul bunurilor.
Daca sotia poate sa faca dovada ca a contractat imprumutul pentru ingrijirea sotului sau ori pentru ...vopsirea gardului de la imobilul comun (exagerez un pic, ideea fiind aceea a punerii in valoare a bunului comun, etc, etc in sensul art 32 lit a C. fam) ... s-ar putea chiar sa aiba ceva succes. ( a se vedea insa daca nu va da pe mere mai mult decat va lua pe pere, dar asta e deja alta discutie).
Credite bancare
samina
Buna seara,
Va deranjez cu o intrebare legata de credit bancar
Sotul meu are doua credite bancare, de nevoi personale, fara garantii imobiliare si fara ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune
badryana
buna ziua,
Ajutati-ma cu un raspuns.Sunte 2 frati majori, carora ne-a decedat tatal in urma cu 2 luni.Tata era despartit de mama si recasatorit.Eu dupa o ... (vezi toată discuția)