avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... buna seara.cateva indicatii si lamuriri va rog.doresc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

buna seara.cateva indicatii si lamuriri va rog.doresc sa instalez ...

buna seara.cateva indicatii si lamuriri va rog.doresc sa instalez pe etajul la care locuiesc o camera de supraveghere orientata catre intrarea in apartament si o camera la balcon(pe exterior)orientata spre zona in care parchez masina.care ar putea fi problemele ce le pot intampina legat de respectarea protectiei datelor cu caracter personal.de la cine trebuie sa obtin acord sau avize.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 07:16, 18 Octombrie 2020
Pentru uz strict personal nu veți avea nici o problema sau nevoie de avize. Problemele apar doar dacă nu veți deține controlul datelor video înregistrate și veți "scăpa" în exterior (online, terți) părți din aceste înregistrări. Pentru informații direct de la autoritatea GDPR din România intrati pe dataprotection. ro.
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2020
latka, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru instalarea sistemului de supraveghere in partea comuna de acces in imobilul de locuit in comun pe scara in fata apartamentului dv -obligatoriu este nevoie de acordul tuturor proprietarilor
Nu aratati si temeiul legal ? Nu exista asa ceva, pentru uz personal, care sa supravegheze doar proprietatea acelui utilizator si daca sunt respectate regulile GDPR, nu trebuie absolut nici un acord. Scrie pe site-ul ANSPDCP :
[ link extern ]
12. Când nu se aplică Regulamentul (UE) 2016/679?

Regulamentul (UE) 2016/679 nu se aplică prelucrării datelor cu caracter personal:

în cadrul unei activități care nu intră sub incidența dreptului Uniunii;
- de către statele membre atunci când desfășoară activități legate de politica externă și de securitatea comună a Uniunii;
- de către o persoană fizică în cadrul unei activități exclusiv personale sau domestice;
- de către autoritățile competente în scopul prevenirii, investigării, depistării sau urmăririi penale a infracțiunilor, al executării sancțiunilor penale, inclusiv al protejării împotriva amenințărilor la adresa siguranței publice și al prevenirii acestora; acestea sunt reglementate de Directiva (UE) 2016/680 a Parlamentului European și a Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Deciziei-cadru 2008/977/JAI a Consiliului.
doresc sa instalez pe etajul la care locuiesc o camera de supraveghere orientata catre intrarea in apartament

Daca proprietarul intentioneaza sa instaleze pe etajul la care locuieste o camera de supraveghere video .inseamna ca acea camera va fi instalata in partea comuna de condominiu
Conform disp L nr 196/2018 proprietarii nu au dreptul legal sa schimbe destinatia si aspectul partii comune fara acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari
Amplasarea camerelor de supraveghere la bloc, condiţiile de funcţionare a sistemului şi spaţiile în care se montează acestea se vor decide în adunarea generală a asociaţiilor de proprietari, a anunţat Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP)
Totodată, în cadrul adunării generale a asociaţiei de proprietari se decid şi condiţiile de funcţionare a sistemelor de supraveghere, dar şi locul de amplasare al acestora.
„(...) pentru a nu reprezenta o intruziune nejustificată în viaţa privată a locatarilor, este important să fie evitată orientarea în mod direct a mijloacelor de supraveghere/camerele video către uşile apartamentelor, astfel încât să nu surpindă imagini din interior. De asemenea, instalarea de camere în alte locaţii decât cele mai sus precizate este posibilă numai în baza consimţământului tuturor proprietarilor.

Utilizarea tehnicilor pentru captarea, manipularea, înregistrarea, stocarea şi comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezintă operaţiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, în conformitate cu Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispoziţiile Convenţiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei.
Aşadar, avem un prim element clarificat: prin sistemului de supraveghere sunt prelucrate date cu caracter personal. Imaginile cu persoane fizice identificabile sunt date cu caracter personal.
Legea Fundamentală (Constituţia României) impune autorităţilor să ocrotească viaţa intimă, familială şi privată (art. 26, alineatul 1).
Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicată în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012.

La articolul 6 al actului normativ menţionat scrie fix aşa:


Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.

Fiindcă ne referim la un condominiu, este vorba despre acordul tuturor locatarilor persoane fizice identificate şi identificabile prin intermediul imaginilor colectate şi stocate.
In caz contrar, monitorizarea video la blocuri si în curtile comune este ilegala, iar operatorul adica persoanele fizice, juridice de drept public ori privat care gestioneaza sistemul video este pasibil de a suporta rigorile legii=sancţiunile civile ,administrative inerente,inclusiv art 226 noul Cod Penal
Adunarea generală a asociaţiei de proprietari decide și condiţiile de funcţionare a sistemelor de supraveghere, dar şi locul de amplasare al acestora.
Pentru amplasarea lor în alte locații decât intrările în bloc, este obligatoriu de acordul expres al tuturor proprietarilor. Spaţiile în care se pot instala sisteme de supraveghere sunt intrarea în bloc, zona de acces la lift, casa liftului, accesul la casieria asociaţiei şi scara care duce la primul etaj.
ANSPDCP nu interzice amplasarea camerelor de supraveghere pe fiecare etaj, dar nici nu o recomandă, pentru a nu afecta intimitatea locatarilor.

Tot ce povestiti mai sus nu are legatura cu persoana fizica, se refera la sisteme de supraveghere instalate de persoana juridica asociatia. :)

Cititi mai bine ce scrie autoritatea pe site-ul ei:
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Doresc sa montez o camera de supraveghere pe palier, la bloc. ... Cristian0711 Cristian0711 Doresc sa montez o camera de supraveghere pe palier, la bloc. Am acordul tuturor vecinilor si al Asociatiei de Propietari, mai putin unul, care banuiesc ca ... (vezi toată discuția)
Montare camere de supraveghere remuspr remuspr Pot instala camere de supraveghere în curtea casei pentru a vedea dacă am musafiri nepoftiți când nu sunt acasă ? Dar în parcarea blocului unde locuiesc ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere pe fațada blocului mark094 mark094 Bună ziua, Am citit mai multe întrebări legate de montarea unei camere de supraveghere la bloc (montată pe fațadă cu scopul de a supraveghea mașina ... (vezi toată discuția)