avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Montaj camere de supraveghere la bloc.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Montaj camere de supraveghere la bloc.

Buna ziua. Am nevoie de un sfat.
Locuiesc intr-un bloc cu 4 scari, 10 apartamente pe scara, in ultima scara a blocului (forma de L). Nu avem asociatie de proprietari. Pe scara noastra dorim, toti vecinii, sa montam camere video de supraveghere. Scara are doua intrari. Dorim sa montam o camera sa supravegheze intrarea din fata si o camera sa supravegheze intrarea din spate. Camerele nu vor "vedea" nici o usa de apartament, dar, fiind orientate inspre usile de acces dinspre interior spre exterior, vor "vedea" afara, pe spatiul public.
De asemenea, dorim sa montam o camera in exterior pe capatul blocului care va "vedea" garajele celor de pe scara (sunt garaje sub bloc), parcarea comuna cu tot blocul si restul curtii blocului, adica si spre celelalte scari si geamuri de apartamente.
Va rog sa imi spuneti de ce aprobari / acte avem nevoie si daca avem voie sa montam camera din exterior, fara sa avem probleme cu cineva. Eu am intrebat pe cineva de la Politie si mi-a spus ca cele din scara le putem monta doar cu acordul tuturor vecinilor de pe scara (ceea ce avem), iar cea din exterior putem sa o montam linistiti fara sa cerem acordul cuiva, intrucat e pe spatiul public si e voie.
Va rog sa imi spuneti si daca este vreun model tip de acord din partea vecinilor sau e suficient sa facem un tabel cu semnaturile tuturor? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MihaiGherasim , utilizator 17:16, 19 Martie 2021
Interesul dv de instalare sistem supraveghere este acela de a prelua si stoca imagini cu persoanele care intra si ies din condomniu
Indiferent cum pozitionati camerele acestea vor prelua imagini cu persoanele care intra ies in condominiu
Pentru respectarea procedurii ,este necesar sa obtinei acordul notarial al tuturor proprietarilor care sa fie de acord ca date cu caracter personal aflate sub incidenta GDPR sa fie preluate si stocate-eventual prelucrate
Va multumesc pentru raspuns.
Suntem 10 proprietari pe scara. Toata lumea este de acord sa montam camerele (propunerea a venit de la cei de la parter, ei fiind cei mai expusi riscului de spargere a apartamentelor) si toti suntem dispusi sa ne dea acordul in scris (semnatura intr-un tabel comun). De asemenea, pe usile de acces in scara vom pune un anunt cu "supraveghere video". Asta mi s-a spus ca este suficient de catre firma (autorizata) care va monta camerele.
Ce nu stiu, si va rog sa ma lamuriti daca se poate, este in ce priveste camera din exterior care va filma parcarea, garajele de sub bloc si curtea blocului; practic, spatiu public. Pentru aceea, avem nevoie de vreo aprobare sau ceva aparte?
Iar in ce le priveste pe cele din interior, e suficient ceea ce am scris mai sus: semnatura de acord pe un tabel comun?
Si de la frima care va face lucrarea, ce fel de hartii avem nevoie pentru a fi totul in regula?
In ce priveste stocarea si prelucrarea imaginilor, partea de stocare nu va fi "in casa unuia din noi" ci DVR-ul va fi montat pe casa scarii, intr-o cutie metalica, inchisa cu cheie, iar accesul la imagini se va face prin conectarea la DVR fie in mod direct, fie printr-o aplicatie pe care si-o poate instala fiecare vecin pe telefonul lui. Sistemul nu va avea legatura la internet.
Va multumesc.
Tocmai accesul la imagini trebuie reglementat foarte strict si nu este voie a se difuza de imagini in spatiul public media. Sistemul nu are legatura la internet, dar telefoanele au.
Autoritatea din Romania care se ocupa de reglementari si sanctiuni in domeniul GDPR este ANSPDCP :
[ link extern ] /
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2021
latka, moderator
Va multumesc pentru raspuns.
Revin cu o intrebare. Va rog sa imi spuneti cum ar trebui sa "arate" sau ce ar trebui sa contina acceptul proprietarilor din scara? Eu ma gandeam sa il facem sub forma de tabel cu semnatura fiecarui proprietar, dar nu imi este clar ce ar trebui sa contina textul "semnat"
In urma discutiilor cu vecinii am ramas la varianta de a monta doar cele doua camere din casa scarii care sa vada cele doua usi de acces in scara. Camerele vor fi montate in asa fel incat sa nu vada nici o usa de apartament. Strict usile de acces in scara, dinspre interior spre exterior.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere lavinia_stoica lavinia_stoica Buna ziua! De circa 10 zile au fost montate la intrarea in scara blocului (in exterior), la parter si la fiecare etaj ( linga usile lifturilor) camere de luat ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere irinoaia irinoaia buna ziua! am o intrebare cu privire la camerele de supraveghere. La noi la scara s-a facut adunare generala si in care s-a propus montarea de camere de ... (vezi toată discuția)
Videointerfon la bloc hex_xeh hex_xeh Buna ziua! Doresc sa instalez un interfon video de tip Google Nest Doorbell. Locuiesc la bloc si asta ar presupune ca va fi instalat in fata usii. Mentionez ... (vezi toată discuția)