avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme cu fisa de lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme cu fisa de lichidare

Buna ziua,

sotia mea lucreaza la alpha bank, acolo unde i s-a facut un card de credit in asa zise conditii preferentiale, din care a retras toti banii disponibili. Saptamana trecuta sotia mea si-a dat demisia, dar actualul angajator refuza sa-i semneze fisa de lichidare pana nu restituie integral toata suma utilizata. Mentionez ca pana acum am platit mereu la termen minimul de plata si asa am dori sa facem si in continuare, deoarece nu dispunem momentan de toata suma. In ce masura este legala aceasta procedura? Si cum poate fi atacata? Si ce se intampla daca totusi nu reusim sa strangem acei bani? Are actualul angajator dreptul de a-i retine cartea de munca sau i-o poate inchide in vreun fel in care sa o afecteze? (am tot auzit de articolul "i" desi nu stiu sigur la ce se refera)
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 21:25, 7 Octombrie 2009
Eu pot sa va spun ce puteti face:
1. Petitie la ITM ca nu vi se restituie CM si nu vi se elibereaza fisa de lichidare ori adeverintele de vechime etc.
2. Notificati in scris angajatorului eliberarea si remiterea acestor inscrisuri.
3. Actiune in instanta pentru "obligatia de a face".

In schimb daca este sa restituiti suma necuvenita incasata cu titlu de salar, angajatorul va putea sa obtina angajarea raspunderii patrimoniale a fostului salariat, pe calea judecatoreasca, obligandu-o la restituirea respectivei sume de bani.
Acel card a fost emis in baza unui contract semnat de ambele parti. Va trebui sa vedeti clauzele acelui contract, unde sunt stipulate anumite drepturi acordate numai salariatilor ( dobanzi, comisioane mai mici, etc.) , drepturi care se pierd odata cu plecarea de la banca. numai daca se prevede in mod expres ca suma trebuie returnata in totalitate in cazul in care contractantul nu mai are calitatea de salariat la acea banca, sunteti obligati sa lichidati contul.
Cat priveste desfacerea contractului de munca cu litera "I" , acesta a fost abrogat prin aparitia Noului cod al muncii, insa exista posibilitatea concedierii pentru motive care tin de persoana salariatului, potrivit art.61, CM.
1. Sotia dvs. se poate angaja la alt loc de munca si fara carnet de munca. Da o declaratie ca il va duce cand il va recupera de la fostul angajator.
2. S-ar putea sa o caute ei sa vina sa-si ridice actele.
Sau il poate da in judecata pentru refuzul eliberarii carnetului de munca ... :)
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra. In final nu stiu ce sa fac, cel mai bine ar fi sa strangem bani, dar oricum suntem mai linistiti acum stiind ca nu se va intampla nicio tragedie daca nu achitam acea suma integral.

Alte discuții în legătură

Nu pot face lichidare din cauza unui card magop magop am depus demisia la actualul loc de munca pentru a ma angaja in alta parte. nu mi se poate da cartea de munca deoarece am o descoperire de card girata de ... (vezi toată discuția)
Fisa de lichidare cdvali cdvali Buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema. Mi-am dat demisia de curand si seful de departament ma ameninta ca nu-mi semneaza ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca alonso_first_one alonso_first_one Sotia mea a lucrat pana acum 10 zile,si i se intarzie nota de lichidare si restituirea cartii de munca.As vrea sa stiu in termen de cate zile angajatorul ar ... (vezi toată discuția)