avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... CAS PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

CAS PFA

Buna ziua,as dori sa stiu daca platesc CAS ca angajat si imi fac PFA pot sa platesc CAS si ventru PFA?In aceste conditii este obligatoriu sau doar daca vreau si as mai vrea sa stiu daca si cu cat imi va creste pensia?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 14:46, 26 Octombrie 2017
Nu are legatura cu faptul ca mai aveti in alta parte si un contract de munca valabil.
Din codul fiscal art. 148 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real
(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate.
........
(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declarației privind venitul realizat, și se stabilește ca diferență între venitul brut realizat și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfășurată activitatea. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se efectuează definitivarea contribuției, și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig.
.......
(8) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (3) nu au obligația depunerii declarației prevăzute la alin. (5) și nu datorează plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale.
Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 este de 3.131 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas dorinstancescu dorinstancescu buna ziua. INTREBAREA 1: NU sunt salariat, in ianuarie 2017 castig ca pfa 900 lei. idem in toate lunile lui 2017. in 2018 cat CAS (contributie pt pensie) ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc la pensie daca am ii MarceP MarceP Am o nelamurire.am edschis anul trecut un II si inca nu am platit la pensie.pentry sanatate platesc .este obligatoriu sa platesti si pentru pensie?cum se face ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 ptr pfa alinaparaschiv alinaparaschiv Buna seara Am inteles ca ptr declaratia 600 se alege 10,5 % sau 26,3 % la venitul net estimat pe 2016 .Sa zicem ca acesta ar fi 65000 lei si s-ar opta ptr 26,3 ... (vezi toată discuția)