avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda pentru lipsa centurii
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda pentru lipsa centurii

prietenul meu a fost oprit de un agent de politie in centrul orasului bacau si cerandu-i actele la control a observat ca atestatul de taximetrist este de fapt o copie color. politistul a fost foarte deranjat de asta si i-a dat amenda pentru ca nu purta centura, desi el este taximetrist si eu stiam ca nu e obligat sa o poarte pt ca abia lasase un client, si i-a oprit copia atestatului spunandu-isa vina la sfarsitul turei sa ii arate atestatul original. cand s-a dus sa ii arate politistul l-a anuntat ca i-a aruncat copia spunandu-i ca era doar o foaie. eu consider ca nu a procedat corect pt ca totusi este o copie dupa un act si nu doar o foaie de hartie. va rog sa ma anuntati ce se poate face! multumesc!
Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 00:02, 9 Octombrie 2009
Taximetristul este obligat sa aiba un comportament civilizat si preventiv in relatia cu clientul, respectand conduita de buna practica; sa respecte solicitarile legale ale clientului; sa opreasca pe traseu, la semnul clientului, cand se afla in pozitia de operare Liber, cu exceptia cazului cand se deplaseaza sa preia un client la comanda dispecerului sau conditiile de trafic nu permit aceasta manevra; sa elibereze bonuri client la finalul cursei, pe baza carora va incasa contravaloarea prestatiei efectuate; sa nu pretinda ca plata pentru prestatia efectuata decat suma prevazuta pe bonul client; sa asigure protectie clientului cat timp acesta se gaseste in taxi; in cazul transportului de persoane, sa transporte bagajele clientilor in limitele spatiului destinat pentru acestea, fara perceperea de tarife suplimentare; sa nu angajeze transportul unui client aflat in stare avansata de ebrietate sau aflat in stare de a dezvolta o situatie conflictuala; sa nu transporte clienti pe bancheta din fata decat in cazul cand pe bancheta din spate nu mai este loc; sa poarte obligatoriu centura de siguranta cand circula fara client, in restul cazurilor portul centurii fiind optional.
De asemenea, acesta este obligat sa prezinte atestatul in original.
Nu ne-ati spus daca pentru neportul centurii pe langa punctele amenda i s-au dat si puncte penalizare.
Poate sa conteste procesul verbal de contraventie in 15 zile de la primire.
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
ContSters74561, utilizator
eu as dori sa ma informati in legatura cu faptul ca politistul i-a aruncat copia dupa atestatul de taximetrist si daca se poate reclama acest lucru ( a primit 2 puncte penalizare si 2 amenda). multumesc
Taximetristii si femeile gravide au dreptul sa nu poarte centura de siguranta pe locurile din fata ale masinii. Asadar procesul verbal este nul si poate fi atacat in instanta!:)
Pentru aruncarea acelei copii nu se poate face plangere fiindca nu era un act de identitate sau legitimatia originala.Legea prevede obligativitatea purtarii documentelor legale de catre conducatorul auto.Ori acea copie nu era un document legal (permis de conducere)B-)
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Nulitatea absoluta a procesului verbal poate fi invocata in termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal , plangerea fiind inaintata judecatoriei in a carei raza teritoriala fost constata fapta!
Certificarea intamplarii , de o asemenea maniera, reprezinta, in mod cert , un abuz al agentului constatator.Succes.:)
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Arat si eu pe aceasta cale ca este vorba de un abuz al agentului de politie, motiv pentru care trebuie facuta contestatie impotriva procesului-verbal de sanctionare in termen legal si la instanta competenta, aratand motivele de fapt si de drept pe care va sprijiniti! E adevarat ca taximetristii trebuie sa aiba asupra lor documentele cerute de lege in original, insa este la fel de adevarat ca acestia sunt scutiti de la obligativitatea de a purta centura de siguranta...asadar, daca acesta este motivul amenzii, veti avea castig de cauza! Cu privire la copia aruncata, nu cred ca este chiar asa de grav - oricum nu se poate face ceva anume, sub acest aspect.

Alte discuții în legătură

Amenda la legea 38/2003 -legea taximetriei hugobos hugobos In data de 1.03.2019 am fost oprit de un echipaj de politie care m-a sanctionat cu amenda ! Politistul a motivat in procesul verbal ca m-a sanctionat pt ca nu ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera pasager cu permis suspendat vasi_23 vasi_23 buna dimineata ! sunt in situatia unui fapt mai mult ca sigur deosebit In data de 6 februarie mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de ... (vezi toată discuția)
Sanctionat fara proces verbal mihai20feb mihai20feb Buna ziua! In vara anului 2010 mi s-a intamplat urmatorul lucru: Circuland regulamentar pe soselele patriei, in jurul orei 01:00A.M. , am fost oprit de un ... (vezi toată discuția)