avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Solicitare cheltuieli de judecată pe cale separată
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Solicitare cheltuieli de judecată pe cale separată

Bună ziua, vă rog să mă ajutaţi cu o informaţie legată de următoarea situaţie. Am avut un proces pe care l-am câştigat, dar nu am solicitat cheltuieli de judecată. Pentru că locuiesc în altă localitate faţă de cea unde a avut loc procesul, îmi este foarte greu să merg până acolo. Vă adresez rugămintea să-mi spuneţi, în aceste condiţii, dacă pot trimite cererea în plic (evident, cu toate documentele justificative, inclusiv chitanţa aferentă taxei de timbru) şi, de asemenea, dacă în astfel de cazuri este nevoie de avocat sau de prezenţa mea la proces. De asemenea, vă rog să-mi spuneţi care este termenul în care pot formula o astfel de acţiune de recuperare a cheltuielilor de judecată şi de la ce moment începe să curgă termenul respectiv (presupun că de la momentul rămânerii definitive a sentinţei, dar aş vrea o confirmare a acestui fapt).
Şi o ultimă întrebare: dacă valoarea cheltuielilor de judecată este de circa 1.600 lei, cum calculez taxa de timbru? Deoarece am achitat în câteva rânduri nişte sume pentru taxa de timbru, dar nu am mai folosit chitanţele respective (erau pentru nişte legalizări şi nu am mai avut nevoie de ele), vă rog să-mi spuneţi dacă pot folosi şi aceste chitanţe (care sunt în valoare de aproape 100 de lei) pentru taxa de timbru (adică, dacă trebuie să fie o singură chitanţă cu suma reprezentând contravaloarea taxei de timbru sau pot folosi mai multe chitanţe, a căror valoare însumată să fie egală cu valoarea taxei de timbru).
Vă mulţumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: ApostolVoicu , utilizator 00:11, 27 Octombrie 2017
Buna seara,
1. Daca nu ati aratat ca va rezervati dreptul de a solicita pe cale separata cheltuielile va sfatuiesc sa nu incercati ca nu aveti sanse de castig.
In mod normal cheltuielile se cer in interiorul dosarului la care se refera (la sfarsit se spune: Cu cheltuieli), fie se specifica CLAR ca acele cheltuieli se vor solicita pe cale separata si acest lucru se inscrie in sentinta.
In cazul in care nu ati aratat ca va rezervati acest drept ..... nu aveti nicio sansa.
2. Da, o cerere se poate trimite si prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, atentie - in cate exemplare trebuie.
3. Termenele generale de decadere sunt de 3 ani de la momentul nasterii dreptului.
4. Puteti folosi acele chitante.
5. Exista pe GOOGLE motoare de calcul a taxei de timbru judiciar pentru valoarea de care faceti vorbire. In caz contrar veti putea folosi prevederile OUG 80/2013.
Vă mulţumesc. Cu scuzele de rigoare, aş vrea să vă mai întreb dacă, în cazul în care solicit aceste cheltuieli de judecată (nu am făcut nicio precizare la proces în acest sens) şi mi se respinge cererea, ce anume risc? Adică, pot fi eu pus să achit ceva suplimentar (cheltuielile părţii adverse cu noul proces? Mulţumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata/actiune separata AL MARIN AL MARIN Buna ziua, Am o rugaminte la voi, daca puteti sa ma ajutati. Este vorba despre un dosar castigat si o chitanta platita de client care nu a fost depusa la ... (vezi toată discuția)
Cum am putea obtine: cheltuielile de judecată ? + majorari de intarziere, reactualizarea sumei ? oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Institutia noastra a dat in judecata firma care a executat niste lucrari de reparatii pentru restituirea unei sume de bani achitata in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata cerute pe cale separata ContSters22096 ContSters22096 daca in cadrul unui proces nu au fost cerute cheltuieli de judecata de catre partea care a castigat, acestea pot fi cerute pe cale separata? instantele admit ... (vezi toată discuția)