avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept Civil- Contractul de inchiriere- Obligatie de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept Civil- Contractul de inchiriere- Obligatie de reparatie

Locuiesc in chirie intr-un apartament in Bucuresti de aproximativ 9 luni si de curand s-a defectat masina de spalat marca Indesit (cu o vechime de aprox. 7 ani). L-am sunat pe proprietar si i-am spus acest lucru iar acesta mi-a raspuns ca eu trebuie sa o repar pentru ca eu am "stricat-o". Am chemat o echipa de reparatii si au constatat ca aceasta are amortizoarele defectate. Reparatia ar costa aproximativ 300-400 de lei cu tot cu manopera. Cine suporta in acest caz costul reparatiei?
Mentionez ca am incheiat contract de chirie (inregistrat la ANAF) in care nu se mentioneaza concret acest lucru. Nu am produs pagube prin casa, chiria si cheltuielile (electricitate, gaz, intretinere, etc) am platit la timp in fiecare luna. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:33, 28 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea spune ca : Sarcina reparaţiilor (1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit art. 1.799. (2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului. (3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor. (4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării. si ca : Reparaţiile locative. În lipsă de stipulaţie contrară, reparaţiile de întreţinere curentă sunt în sarcina locatarului., ca atare eu apreciez ca apartamentul fiind dotat cu masina de spalat la momentul inchirierii, fiind bun accesoriu acestei locatiuni, este in sarcina locatorului sa o mentina in stare de functionare, insa nu pot sa va ascund faptul ca acest aspect nu este reglementat expres de lege, iar in lipsa unor prevederi clare in contractul de locatiune, este deschisa calea spre o polemica asupra chestiunii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Octombrie 2017
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli contract de închiriere persoană fizică Ticu1976 Ticu1976 Este obligat chiriașul să suporte o parte din cheltuielile cu reparația centralei,instalației electrice etc (vezi toată discuția)
Contract închiriere. degradarea bunurilor. sarcina reparației. ContSters285889 ContSters285889 In calitate de chirias trebuie sa platesc repararea frigiderului daca acesta s.a degradat nefiind provocat de catre mine? Sau este datoria proprietarului? (vezi toată discuția)
Mașina de spălat s-a stricat și trebuie înlocuită - cine trebuie s-o cumpere, proprietarul sau chiriașul? radu elefterescu radu elefterescu Buna ziua,am inchiriat un ap.pe o perioada mai lunga si in al patrulea an de inchiriere se stricamasina de spalat si trebuie schimbata,cine plateste ... (vezi toată discuția)