O persoană suspectată sau acuzată de săvârșirea unei infracțiuni, care nu este din oficiu exonerată de răspunderea penală (nefiind în prealabil pusă sub interdicție judecătorească), poate să refuze expertizarea psihiatrică?
Având în vedere că dispunerea expertizei se întemeiază pe criterii discriminatorii, precum: înălțimea, constituția fizică, sexul, starea civilă, vârsta(înaintată), studiile, cultura generală, situația materială, ...
Bun, si? Cu ce va ajuta aceasta constatare teoretica in problema dvs. practica?
Ce voiam sa spun: Parlamentul are puterea, a hotarat legile, iar judecatorii le pun in aplicare. Daca judecatorii decid sa trimita potera sa va aduca la expertiza, asa se va face. Constatarea referitoare la democratie nu va va folosi sa scapati de potera.
Dacă o persoană are calitatea de suspect sau inculpat, ea beneficiază de drepturile prevăzute de Codul de Procedură Penală. Aceste drepturi i se aduc la cunoștință persoanei, odată cu reținerea ei, iar judecătorii trebuie să le respecte fiindcă așa a hotărât Parlamentul.
Suspectul/inculpatul nu este obligat să își dovedească nevinovăția și are dreptul de a nu contribui la propria acuzare, deci expertiza psihiatrică nu are sens.