In timpul Casatoriei am vandut o mostenire si ulterior cu banii aceia am cumparat un Apartament pe numele la mamandoi soti cum se imparte apartamentul ?
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Bunul nu e propriu pt ca nu a specificat din ce bani cumpara, nu l-a intabulat in nume propriu ci , s-a repezit si a cumparat cu banii aia un bun pe numele ambilor soti. Nici macar numai pe numele lui casatorit cu..., ci ambii sunt cumparatori.
Asa ca bunul e supus partajului si se pleaca de la prezumtia ca au contribuit egal..
Mai departe.. n-are decat sa se zbata sa dovedeasca ca banii aia cu care a cumparat ap sunt de fapt proprii si ca nu a avut intentia de a dona parte din bani ca impreuna sa cumpere apartamentul asa cum rezulta din acte.
Domnule avocat, ce legatura are procedura civila? Practica pe instanta are la baza proba prin inscrisuri. Si pana la dovada contrara, apartamentul e bun comun, dobandit pe numele ambilor soti.
Si eu subscriu la opinia ca ar fi trebuit sa se precizeze in contr.de cumparare ca apartamentului ca acesta a fost dobandit in conditiile prevazute de art.340 g)NCC.
Bine.... si daca pe contractul respectiv scrie doar numele unuia singur, tot se considera bun comun?
Dar in cazul unui testament unde se specifica clar ca "las intreaga mea avere lui..X.."... tot bun comun se considera?
Intreb aici deoarece nu am mai primit nici un raspuns la intrebarile mele postate. Domnule Dan Mihai, te rog sa ma ierti de suprascriere.
Multumesc pentru intelegere
Pentru testament, Codul civil specifica la art 340 " Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
Deci in cazul testamentului, bunurile astfel dobandite sunt proprii.
Tot Codul civil prevede la art 339 ca "Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor."
Indiferent ca in contract apare doar numele unuia dintre soti.