avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Cum se poate emite online: Certificatul de atestare ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Cum se poate emite online: Certificatul de atestare fiscala emis de organul fiscal local

Primaria Tirgu Mures imi zice ca legea nu lasa pe ei sa emite Certificat Fiscal "online".
Fac apel la ajutorul vostru, in a argumenta, sau le a trimite dovezi care sa justifice contrariul, intrun final sa-si dea seama ca ceea ce cerem este posibil in Romania, respectand legiile tarii. Va rog daca stiti legislatia in domeniu da-ti cu parerea si impreuna sa schimbam perceptia lor, sa facem primul pas in a digitaliza serviciile Primariei si cat mai multe operatiuni prin mediul online.
Intrebarea adresata a fost: Va rog sa-mi comunicati prin ce metoda se poate cere eliberarea unei certificat fiscal, online sau via serviciu electronic, fara a se prezenta la sediul Primariei.

Raspuns:
Va comunicam cele prevazute in legatura cu eliberarea unui certificat de atestara fiscala, care in legea 207/2015, privind Codul de procedura fiscala la art. 159 precizceaza .....
ART. 159
Certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal local
(1) Certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal local, la solicitarea contribuabilului/plătitorului. Certificatul se emite şi la solicitarea autorităţilor publice în cazurile şi în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare, precum şi la solicitarea notarului public, conform delegării date de către contribuabil.
(2) Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor cuprinse în evidenţa creanţelor fiscale a organului fiscal local şi cuprinde obligaţiile fiscale restante şi, după caz, obligaţiile fiscale scadente până în prima zi a lunii următoare depunerii cererii, precum şi alte creanţe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal local în vederea recuperării.
(3) Certificatul de atestare fiscală se emite în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data solicitării şi este valabil 30 de zile de la data emiterii.
(4) Certificatul de atestare fiscală emis în condiţiile prezentului articol poate fi prezentat în original sau în copie legalizată oricărui solicitant.
(5) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor de plată datorate bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin.
(2). Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepţia cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.
Din reglementarea in materie fiscala mai sus mentionata, nu rezulta posibilitatea de eliberare a unui certificat de atestara fiscala online.


Deci se poate citit ca ei au dat copy paste la lege prin care nu este stipulat ca nu se poate emite online.

Cum pot argumenta sa emita online?
Ultima modificare: Marți, 31 Octombrie 2017
martonkodok, utilizator

Alte discuții în legătură

Certificat fiscal cu valoare de impozitare claudiu1968 claudiu1968 Pentru o prima inscriere in CF se solicita de catre OCPI aceste certificate fiscale. Intrebarea mea e daca autoritatile locale pot sa nu il elibereze , ... (vezi toată discuția)
Certificat de atestare fiscala SERBAm1 SERBAm1 Pensionar, contribuabil, vand apartament proprietate particulara. Rog a ma lamuri, privind valabilitatea lui, de la data inmanarii, conform legislatiei ... (vezi toată discuția)
Certificat fiscal pentru un apartament pus sub sechestru daniel20pet daniel20pet Buna ziua !Pot obtine un certificat fiscal pentru un apartament pus sub sechestru ?Cei de la Taxe si impozite nu vor sa il elibereze!Imi trebuie pentru orice ... (vezi toată discuția)