avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Certificat fiscal cu valoare de impozitare
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Certificat fiscal cu valoare de impozitare

Pentru o prima inscriere in CF se solicita de catre OCPI aceste certificate fiscale. Intrebarea mea e daca autoritatile locale pot sa nu il elibereze , conditionand acest lucru de neplata impozitului pe bunurile mobile si cele imobile ale proprietarului? Daca "da" as dori sa imi comunicati si in baza carei baze legale se poate face acest lucru, iar daca nu tot asa as dori baza legala ca sa poata clientii pe care ii am in meseria mea de topograf, sa ii pot indruma astfel incat sa poata obtine acest act. Va multumesc anticipat si astept raspuns pe adresa de mail.
Cel mai recent răspuns: claudiu1968 , utilizator 12:30, 10 Februarie 2017
Autoritățile locale sunt obligate să elibereze certificatele fiscale la solicitarea contribuabililor.
În cazul în care contribuabilul are obligații bugetare restante ele sunt înscrise în certificatul de atestare fiscală.
Cod procedură fiscală, art 159
[ link extern ]

ART. 159 Certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal local

(1) Certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal local, la solicitarea contribuabilului/plătitorului. Certificatul se emite și la solicitarea autorităților publice în cazurile și în condițiile prevăzute de reglementările legale în vigoare, precum și la solicitarea notarului public, conform delegării date de către contribuabil.

(2) Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor cuprinse în evidența creanțelor fiscale a organului fiscal local și cuprinde obligațiile fiscale restante și, după caz, obligațiile fiscale scadente până în prima zi a lunii următoare depunerii cererii, precum și alte creanțe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal local în vederea recuperării.

(3) Certificatul de atestare fiscală se emite în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data solicitării și este valabil 30 de zile de la data emiterii.

(4) Certificatul de atestare fiscală emis în condițiile prezentului articol poate fi prezentat în original sau în copie legalizată oricărui solicitant.

(5) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligațiilor de plată datorate bugetului local al unității administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2). Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepția cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.

(6) Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (5), sunt nule de drept.

(7) Prevederile alin. (5) și (6) nu sunt aplicabile în cazul procedurii de executare silită, procedurii insolvenței și procedurilor de lichidare.
Multumesc frumos de precizari, va doresc un weekend placut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de atestare fiscala SERBAm1 SERBAm1 Pensionar, contribuabil, vand apartament proprietate particulara. Rog a ma lamuri, privind valabilitatea lui, de la data inmanarii, conform legislatiei ... (vezi toată discuția)
Certificat fiscal pentru un apartament pus sub sechestru daniel20pet daniel20pet Buna ziua !Pot obtine un certificat fiscal pentru un apartament pus sub sechestru ?Cei de la Taxe si impozite nu vor sa il elibereze!Imi trebuie pentru orice ... (vezi toată discuția)
Cum se poate emite online: certificatul de atestare fiscala emis de organul fiscal local martonkodok martonkodok Primaria Tirgu Mures imi zice ca[b] legea nu lasa pe ei sa emite Certificat Fiscal \"online\".[/b] Fac apel la ajutorul vostru, in a argumenta, sau le a ... (vezi toată discuția)