Buna ziua, ma gasesc in situatia reluarii activitatii dupa concediul de crestere copil nascut pe data de 13.12.15. Mentionez ca am optat initial pentru 1 an si am prelungit apoi perioada pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Astazi 01.11.17 am depus cererea de incetare a suspendarii contractului de munca si respectiv de reluare a activitatii incepand cu data de 13.11.17. Tot astazi mi s-a adus la cunostinta faptul ca s-a constatat ca postul meu de sef birou nu se mai justifica si ca nu mi se poate oferi decat un post de economist si implicit o reducere cu 33% a salariului net. Am acceptat verbal si am si semnat actul aditional la contractul de munca cu modificarile mai sus mentionate ( ma asteptam la asa ceva, corespunzator modificarii relatiilor dupa anuntarea sarcinii).
Analizand acum situatia, cumva la rece, ma intreb daca puteam refuza argumentat aceste conditii si daca nu m-am pripit semnand pentru modificarea postului si a salariului. Nu retin cu ce data intra in vigoare modificarea de post si salariu, daca era cu astazi 01.11.17 sau cu 13.11.17, data reluarii activitatii. Nu sunt deocamdata in posesia documentelor, ele ramanand la angajator pentru semnare de catre directorul general si introducere in Revisal.
Totodata nu am inteles uimirea cu care a fost primita solicitarea mea de revenire in noiembrie, precizandu-mi-se ca figuram in crestere copil pana in decembrie. Din cate stiu puteam ramane inca o luna numai convenind cu angajatorul pentru concediu fara plata, situatie pe care nu o agreez.
Va rog sa imi transmiteti punctul dvs de vedere fata de situatia prezentata (bine era daca mergeam astazi la angajator cu temele facute). Va multumesc pentru sfaturi si pentru timpul acordat.
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.
In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.
3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Cum sa procedez
Cristina_d_m
In anul 2011 fiind însărcinată și in aceeași timp in concediu medical administratiala care lucram atunci sa reorganizat conform oug 82/2011, prin care se ... (vezi toată discuția)