avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dovada relatie consensuala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dovada relatie consensuala

Buna seara,

Am si eu o nelamurire cu privire la expresia "relatie consensuala cu cineva", mai exact, ma refer STRICT la partea juridica, nu la ce crede/vorbeste lumea despre unul si despre altul:

1. Se poate ca altcineva sa constate, LEGAL, adica avand consecinte juridice cumva, faptul ca 2 persoane sunt in relatie consensuala(concubinaj) ? Ma refer la ceva doveditor, nu vorbe, ca asa lumea poata sa zica orice, ca ala e cu aia, ca vecinu e cu cealalta, etc...
2. Daca raspunsul la intrebarea 1 este "Da", atunci cum se poate dovedi ?
3. Din cate stiu, peste tot in Romania, este birocratie, si anume, chiar si cand te casatoresti, primesti un act, in scris, cum ca esti casatorit.
Ei bine, cand e vorba de relatie consensuala, exista cumva si in acest caz un tip de act in scris ?
4. Este o relatie consensuala doar daca cei doi parteneri afirma(verbal) ca DA, sunt in relatie consensuala ?
5. Cei care sunt in relatie consensuala, in ce momente n-ar mai fi ? Ca a plecat de tot de acasa, ca a afirmat verbal unul din ei ca nu mai vrea relatie consensuala ? sau trebuie cu act.... ?
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2017
Irina_sebea, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:16, 7 Noiembrie 2017
Nu exista acte scriese, puteti dovedi pe baza declaratiei celor 2 sau a martorilor.
La ce v-ar ajuta ?
gi-jane2 a scris:

Nu exista acte scriese, puteti dovedi pe baza declaratiei celor 2 sau a martorilor.
Inca odata, vreau sa discut serios aceasta situatie cu "directie" catre chestii juridice, o sa cam vedeti de ce intreb si cu siguranta cred ca va interesa pe foarte multe persoane.

Ca sa fiu mai inteleasa ce intreb, voi face un scenariu:
Intr-un apartament cu 4 camere, locuieste o femeie X si un barbat Y. Presupunem ca este adevarata afirmatia ca ei sunt intr-o relatie si atat, iar barbatul X detine pe numele lui respectivul apartament.

Sper ca cine va raspunde sa mentioneze si numarul intrebari la care raspunde, ca sa fie mai simplu de citit/analizat si sper foarte mult ca raspunsurile sa fie cat se poate de mult cu "ceva doveditor in spate" si nu sa fie doar niste simple pareri precum "cred ca asa sta situatia".

6. V-ati referit la declaratie verbala si/sau declaratie scrisa ?

7. Daca raspunsul la intrebarea 6 este "Declaratie verbala a persoanei X si a persoanei Y" atunci chiar are efect juridic ?

8. Ceea ce sustin niste martori verbal/scris despre persoana X si persoana Y, poate avea efect juridic ?

9.1 Daca raspunsul intrebarea 8 este "Da, are efect juridic", atunci intreb, cum este posibil asa ceva ?

9.2 Daca persoana X si-ar striga persoana Y in felul urmator "Ce mai faci, sotul meu ?", iar ei NU sunt casatoriti, atunci totul se rezuma la faptul ca folosirea cuvantului "sot" ramane asa verbal, fara absolut niciun efect juridic/legatura juridic.

Daca cele 2 persoane ar fi casatorite, adica avand un act doveditor, oferita de o institutie abilitata, atunci, evident ca sunt si legaturi juridice intre cele 2 persoane.

Daca totusi, cele 2 persoane nu sunt casatorite, iar o alta persoana/martor ii spune persoanei X urmatoare afirmatie "Tu esti concubina cu persoana Y", asta inseamna ca automat persoana X si persoana Y sunt in relatie consensuala, adica sa aiba cu adevarat efecte juridice, doar pentru ca a afirmat/declarat o alta persoana acest lucru ?

10. Care este legea/legile care stipuleaza totul despre relatiile consensuale/concubinaj ?

11.1 Care sunt elementele din lege care duc la stabilirea, "din oficiu", ca persoana X si persoana Y sunt in relatie consensuala, chiar daca, de exemplu, ei nu vor declara acest lucru niciodata ?

11.2 Cumva unul din elemente este legat de trecerea unui anumit numar de ani pentru care se considera ca au fost/sunt in relatie consensuala ?

11.3 Daca raspunsul la intrebarea 11.2 este "Da, este si in functie de timp.", atunci cati ani trebuie sa treaca ?

11.4 Daca a trecut numarul de ani prevazuti pentru stabilirea, "din oficiu" ca persoana X si persoana Y sunt in relatie consensuala, atunci se declara faptul ca sunt in relatie consensuala de Z ani(si continua) sau ca abia dupa Z ani incepe relatia consensuala ?

11.5 Daca au trecut deja anii respectivi pentru a se declara ca persoana X si persoana Y sunt in relatie consensuala, persoana X va avea drepturi la apartamentul persoanei Y ca si cand ar fi fost casatoriti ? Adica, poate chiar sa-si ceara jumatate din apartament in cazul unei vanzari ?

12. Un exemplu de raspuns, din partea mea, in mod ironic sau NU, la intrebarea 11.1:
Daca persoana X si persoana Y se pupa de minim 2-3 ori pe zi si/sau pentru ca stau minim 7 ore in aceeasi casa, inseamna ca, "din oficiu", cele 2 persoane sunt in relatie consensuala ?

13.1 Daca s-a stabilit "din oficiu"(potrivit legii) ca persoana X si persoana Y sunt in relatie consensuala, atunci care sunt elementele care duc la stabilirea TOT "din oficiu" ca persoana X si persoana Y NU mai sunt in relatie consensuala ?

13.2 Un exemplu de raspuns, din partea mea, in mod ironic sau NU, la intrebarea 13.1:
Daca persoana X si persoana Y se pupa doar 1 data la 3 luni si/sau ca stau maxim2 ore in aceeasi casa intr-o perioada de 4 luni de zile, inseamna ca, "din oficiu", cele 2 persoane NU mai sunt in relatie consensuala ?
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2017
Irina_sebea, utilizator
Fiecare raspunde dupa cum vrea, nu raspundem pe puncte ca vrea cineva, ci daca vrea cel ce va raspunde. Mai departe, e treaba dvs daca luati in seama raspunsul sau nu.
Cred ca aveti niste idei/parerei care nu au legatura cu realitatea.
Mai cred ca ar trebui sa expuneti exact care e problema pt care vreti sa stiti lucruri.
Faptul ca x traieste cu y, sunt amanti/concubini/iubiti/ prieteni/uniti consensual, nu are niciun efect juridic, iar indiferent de nr de ani traiti / petrecuti impreuna, nu are niciun efect asupra proprietatii.
Avem posibile drepturi de creanta daca iubitul investeste in casa celuilalt si aduce probe.. in rest, discutam discutii care nu conteaza juridic.
Cand am zis de declaratii, nu m-am referit la ceva scris ca oricum, scris, nescris, conteaza in ce context.. pe latura penala, de ex, poti sa declari ca sunteti iubiti/ concubini si ca nu depuneti declaratii impotriva celuilalt.
Cand e vb de luat ajutor pt incalzire, se poate declara ca cele doua persoane locuiesc si se gospodaresc impreuna.
Asa ca de aia zic.. trebuie sa puneti concret problema, ca altfel, daca va ganditi la partaj/ mosteniri, chestii de gen, ei nu se mostenesc legal intre ei si nici nu capata bunuri in comun doar ca convietuiesc, ci daca cumpara ambii cu acte , impreuna.
pe scurt, uniunea consensuala nu e reglementata legal in codul civil,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine un certificat de concubinaj? evelyna evelyna Buna ziua! Cazul meu nu cred ca este nou, probabil au mai incercat si altii si nu au reusit si au renuntat. Stiu ca in noul cod civil apare si ... (vezi toată discuția)
Termen introducere actiune civila oanamustatea oanamustatea buna ziua, intr un proces penal ce s-a terminat, cu doi inculpati acuzati de savarsirea infractiunii de inselaciune (X si Y), X a platit integral prejudiciul ... (vezi toată discuția)
Casatorie sau uniune consensuala ? Costinel Burca Costinel Burca Dupa ce am citit acest forum , am vazut ca nu s-a inteles prea bine care este diferenta dintre casatorie si uniunea consensuala , asa ca este bine sa fie ... (vezi toată discuția)