avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Lămuriți-mă și pe mine în privința unor texte de ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Lămuriți-mă și pe mine în privința unor texte de lege

”Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate.”
Internarea realizată prin presiuni se consideră internare voluntară? Dar cea realizată prin forță, tot voluntară este? Dacă persoana este declarată fără discernământ, internarea forțată a acesteia se consideră internare voluntară?

”O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) .....
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.”
Ce înseamnă persoană suferind de o tulburare psihică gravă? Legea nu definește concret termenul de tulburare psihică - ”prin persoana cu tulburari psihice se intelege persoana cu dezechilibru psihic(?) sau insuficient dezvoltata psihic(?) ori dependenta de substante psihoactive(?), ale carei manifestari se incadreaza in criteriile de diagnostic in vigoare pentru practica psihiatrica(?)”

”In cazul in care un pacient internat voluntar isi retrage consimtamantul si sunt intrunite conditiile prevazute la art. 45, medicul psihiatru curant declanseaza procedura de mentinere a internarii nevoluntare.”
Cum se poate menține internarea nevoluntară a pacientului internat voluntar?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ContSters396991 , utilizator 11:20, 27 Martie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unu. Procedura din legea nr. 487/2002 si normele metodologice ale acestei legi sunt un lucru iar felul in care aceste dispozitii NU se aplica in practica, alt lucru.
Doi. De fapt, aproape toate internarile la psihiatrie sunt in realitate nevoluntare (pacientul este uneori chiar sedat si imobilizat la internare) dar in acte ele apar ca fiind voluntare. De unde rezulta asta? Din simpla observare a evidentei ca nu s-a urmat procedura internarii nevoluntare.
Trei.Ca sa raspund la intrebarea d-voastra.
Initiativa internarii nevoluntare poate apartine conorm art. 56 din Legea nr. 487/2002 (sublinierea mea)
(
1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;
d) reprezentantii plitiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator.

Ce trebuie sa faca psihiatrul?
doar sa citeasca si sa urmeze dispozițiile art. 56 și urm. din Legea nr. 487/2002 și art. 7 și urm. din Cap. IV din Normele de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, din 15.04.2016, aprobate prin Ordinul MS nr. 488/2016, publicate în Monitorul Oficial nr. 340 din 4 mai 2016 (M.Of. nr. 340/2016).
Patru. Atat de simplu?
Cinci. Nu. Nu in Romania. Daca in mod accidental gasiti un psihiatru dispus sa respecte legea si procedura internarii nevoluntare va rog sa-mi dati de stire. Restul va vor explica cu lux de amanunte ca inainte de internarea nevoluntara pacientul trebuie pus sub interdictie judecatoreasca.
Sase. Dupa ce este interzis judecatoresc pacientul e internat unde zice tutorele sau.
Sapte. Asadar procedura internarii nevoluntare este complet inutila. Exact ceea ce psihiatrii incercau sa demonstreze. Punct.
Opt. Din acest motiv psihiatria nu este medicina iar psihiatrii nu sunt medici?
Noua. Nu. Nu doar din acest motiv.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Adalbert Gabriel Gazdovici a scris:

Cinci. Nu. Nu in Romania. Daca in mod accidental gasiti un psihiatru dispus sa respecte legea si procedura internarii nevoluntare va rog sa-mi dati de stire. Restul va vor explica cu lux de amanunte ca inainte de internarea nevoluntara pacientul trebuie pus sub interdictie judecatoreasca.
Sase. Dupa ce este interzis judecatoresc pacientul e internat unde zice tutorele sau.

Dar cum poate să fie o persoană pusă sub interdicție judecătorească fără să fie în prealabil internată nevoluntar și expertizată nevoluntar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Câteva întrebări în legătură cu legea 487/2002 ContSters396991 ContSters396991 Legea 487/2002 Art.54 ”O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că ... (vezi toată discuția)
Alcoolic putintica_rabdare putintica_rabdare Exista vreo procedura juridica prin care sa poti obliga o ruda alcoolica sa se interneze intr-un centru de dezalcoolizare sau intr-un camin de batrani? (vezi toată discuția)
Ce inseamna instituţionalizarea unui bolnav psihic? Cosmina1234 Cosmina1234 Care sunt pasii de urmat pentru instituţionalizarea unui bolnav de schizofrenie, retard mintal, oligofrenie, care are aceasta recomandare de la medicul ... (vezi toată discuția)