avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... convocare cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

convocare cercetare disciplinara

Pot trimite convocarea pe e-mail / fax si sa rog salariatul sa-mi confirme in scris primirea?

Cercetarea poate avea loc astfel mai devreme de 5 zile; daca am confirmarea salariatului ca a primit convocarea?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 17:46, 9 Octombrie 2009
Trimiterea prin fax:
este posibila, legala, dar eu nu recomand din prudenta: trebuie in acest caz sa aveti o minima trasabilitate intre numarul de fax si angajat, si incredere ca va semna personal convocatorul si il va trimite inapoi. Ce va faceti daca nu semneaza el, ci altcineva, iar el contesta semnatura? Este mult mai sigur sa semneze in fata dvs., sau pe formularul postal. In plus, pana la urma trebuie sa faceti rost de semnatura lui originala, pentru ca este posibil sa aveti nevoie de documentul original (nu scanat prin fax) in fata instantei.

Cercetarea mai devreme de 5 zile:
IN NICI UN CAZ!
Termenul de 5 zile se calculeaza de la primirea convocarii pana la sendinta, nu de la trimitere, fiind irelevant pentru cele 5 zile cum s-a trimis convocatorul (evident ca daca trimiteti prin posta dvs. trebuie sa calculati termenele postale, in plus fata de cel de 5 zile, iar la inmanarea convocatorului personal scapati de aceasta grija). Este deci evident ca nici daca primeste telepatic convocarea, tot nu se poate scurta termenul acesta de 5 zile in care cercetatul trebuie sa isi pregateasca apararea.
Semnarea de primire a unei invitatii cu un termen mai scurt, nu inseamna (si nu poate insemna) ca angajatul renunta la acest termen, pentru ca, dupa cum stiti, angajatii nu pot renunta la drepturile lor.
Nici daca merge la notar si declara ca este de acord sa fie cercetat in ziua in care a primit invitatia, tot nu sunteti protejat in cazul unui viitor litigiu, unde va invoca plin de succes incalacarea termenului legal.
De fapt, asta ar fi si cel mai naspa, ca angajatul sa vina in urma invitatiei in mai putin de 5 zile, totul sa merga bine, si sa va pomeniti cu o contestatie de toata frumusetea.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
smeagull, utilizator
nici daca primeste telepatic convocarea, tot nu se poate scurta termenul acesta de 5 zile
:rofl: :rofl:
Total deacord cu colegul in ce a spus mai sus!
Cel mai bine este sa va ganditi la interesul dvs ca firma de a putea avea proceura indeplinita si a ptea demonstra indeplinirea ei.
Termenul de 5 zile nu este pt a avea timp angajatul sa se deplaseze la convocare, ci pentru a isi pregati prezentarea apararii, eventual a lua legatura cu reprezentantul salariatilor care are obligatia sa-l asiste daca angajatul solicita.
Legat de termenul de 5 zile, am o intrebare: cum se socotesc aceste 5 zile? intra in calcul ziua in care incepe termenul si se termina sau nu?
Multumesc

Codul muncii nu precizeaza decat ca cele 5 zile sunt zile lucratoare.
Pentru ca nu este precizat nimic in codul muncii, eu zic ca este un termen procedural, care se calculeaza fara prima si ultima zi (rezultand deci un total de 7 zile lucratoare).
Ca se evit orice risc, eu prefer sa aplic acest mod de calcul, care este in favoarea angajatului la limita maxima posibila. Dupa socul initial de a obisnui colegii cu acest mod de calcul, si de a infrunta nemultumirile lor (de ce atat de mult, cum e posibil... etc.), sa stiti ca nu am avut nici un inconvenient procedand asa - nu am avut intarzieri, iar o zi doua in plus sau in minus fata de cele 5, nu au facut gaura in cer.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Un sfat va rog ramy84 ramy84 Angajatorul a emis decizie de incetare CIM pe art. 61 lit. a, C. Muncii, ca sanctiune disciplinara. Decizia a fost contestata in instanta, si anulata pentru ... (vezi toată discuția)
Cum fac cercetarea disciplinara in cazul nerespectarii preavizului? jujica jujica Buna ziua Un angajat a depus cerere de incetare CIM in 01.08, cu 31.07.Conducerea doreste respectarea CIM , adica in cazul demisie , cu preaviz de 20 zile ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara eujad eujad am un referat ptr ca un salariat a absentat nemotivat o luna de zile. i-am trimis acasa convocarea in termen,dar problema este ca plicul nu a ajuns la ... (vezi toată discuția)