avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... I-am împrumutat cumnatului o sumă considerabilă de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

I-am împrumutat cumnatului o sumă considerabilă de bani și acum refuză să mi-o restituie. Pot recupera acei bani dacă nu prea am dovezi care să demonstreze datoria?

Buna seara. Ma confrunt cu o situatie delicata si as dori daca se poate sa-mi oferiti cateva sfaturi juridice pentru a rezolva aceasta problema.
Acum mai mult de 1 an am dorit sa o ajut pe sora mea (casatorita la acel moment cu X) cu niste bani pentru a termina constructia casei. Toti banii i-a luat X si bineinteles i-a cheltuit in respectivul imobil (imobil trecut in acte pe numele tatalui individului X si construita pe terenul proprietatea tatalui individului X).
De o luna sora mea si X s-au despartit, fara a se oficializa divortul si X refuza sa-mi returneze banii imprumutati, folositi de acesta pentru amenajarea imobilului si sustine ca imobilul a fost construit numai din munca tatalui sau si surorii mele nu i se cuvine nimic din respectivul imobil. Nu am facut niciun act oficial, totul fiind facut prin intelegere verbala, existand promisiunea tatalui lui X ca va trece imobilul si terenul pe numele lui X si al sotiei acestuia(sora mea). Nu s-a intamplat acest lucru si tind sa cred ca totul a fost un plan bine elaborat.

1. Mai pot recupera acei bani pe cale legala daca nu am niciun act oficial care sa demonstreze banii imprumutati?Daca mai exista o solutie, care ar fi aceasta?

2. Am conversatia pe Facebook cu sora mea despre acesti bani inainte de a face imprumutul si intentiile lor de a folosi banii imprumutati de la mine pentru amenajarea imobilui. Poate fi folosita in instanta aceasta conversatie?

3. Daca X nu are bunuri pe numele sau, pot intenta proces impotriva tatalui acestuia, sa recuperez banii imprumutati? (din moment ce tatal sau are venit o pensie de aproximativ 500lei, amandoi sustinand ca totul a fost construit din munca tatalui lui X si ar fi imposibil sa justifice cum a reusit sa construiasca un imobil evaluat la aproximativ 50.000 euro)

Multumesc mult pentru timpul acordat citirii si oricarui sfat ajutator.
Cu stima,

Adrian
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 18:01, 2 Decembrie 2017
Daca aveti martori care sa confirme acordarea sumelor pentru ce a fost acordata suma,aveti dreptul sa va adresati instantei de judecata
Multumesc pentru raspuns.
Pot fi considerati martori sora si fratele meu?

Mentionez ca o parte din bani am transferat-o in contul surorii si diferenta am acordat-o cumnatului "in mana" de fata cu sora mea, Sora mea a retras din cont banii transferati de mine si i-a dat acestuia pentru cheltuielile aferente amenajarii imobilului ce ar fi trebuit sa devina proprietate comuna sot si sotie.(cumnatul si sora mea)
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2017
adrian_adri, utilizator
Buna ziua.
Revin cu noutati la conversatia initiala. Recent am aflat ca individul X m-a reclamat sau intentioneaza sa ma reclame pentru camatarie, ca as fi facut asta cu el.

- Poate fi luata in considerare de autoritati o asemenea meschinarie?
- Daca a facut asa ceva, pot folosi asta mai apoi impotriva lui? (astfel recunoscand ca a primit acei bani imprumut de la mine).
Multumesc anticipat.

Cu stima.

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Decembrie 2017
adrian_adri, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principiu, niciun act juridic nu poate fi dovedit cu martori, dacă valoarea obiectului său este mai mare de 250 lei.
Cat priveste plangerea penala inaintata de cumnat, da, o puteti folosi impotriva lui, insa asteptati-va ca nu va recunoaste suma initial imprumutata, ci o suma mult mai mica plus o dobanda mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut Petunia Petunia buna ziua! acum 2 ani, i-am dat cu imprumut cumnatului 10.000 de lei, fara chitanta ca era in familie. sora mea a divortat, cumnatul-fost si acum promite ca ... (vezi toată discuția)
Act de imprumut prin notariat roxanagina roxanagina Prietena mea a dat tatalui ei o suma de bani ptr achitarea apartamentului tatalui.A facut act la notar prin care tata se obliga sa intoarca banii ... (vezi toată discuția)
Ce infractiune poate fi urmatoarea fapta  silviu silviu O persoana X a imprumutat pe Y cu o suma de bani fara a intocmi vreun act. Persoana Y i-a restituit in 7 luni banii.In prejma ultimei rate X a emis ... (vezi toată discuția)