avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate obține pensie de întreținere când ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate obține pensie de întreținere când plătitorul nu are venituri declarate?

Buna seara! Am o nepoțica de 3 ani care de la vârsta de 8 luni tatăl acesteia nu vrea sa mai audă de ea și nu vrea sa plătească pensie alimentară. A fost dat în judecată de mama acesteia dar nu s.a prezentat la nici o înfățișare,toate plicurile care au fost trimise către adresa acestuia s.au întors înapoi fara nici un răspuns. Chiar daca lucreaza la negru și nu are un loc stabil de munca tot trebuie să plătească? Ce mai rămâne în cazul acesta de făcut? Mama poate ieși din tara cu fetita fara acordul acestuia? Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 13:02, 23 Noiembrie 2017
@asaofi, legea e aşa cum e, dar interpretarea ei? Acolo e buba, fiindcă aceeaşi situaţie, în baza aceleiaşi legi, are dezlegare diametral opusă la 2 instanţe.
Însuşi interpretarea că pensia de intreţinere nu are legătură cu autoritatea părintească sau cu programul de relaţii personale, sau autoritatea părintească nu e afectată de neglijenţă, de nepăsare, de dezinteres, sau că un partener de viaţă rău poate fi un părinte bun sau că violenţa împotriva partenerului nu înseamnă că va fi şi asupra copilului, etc.... sunt toate nişte interpretări aiurea, fiindcă există o interdependenţă între toate acestea şi, culmea, ele sunt însumate în susnumita "autoritate părintească" care cuprinde ansamblul de obligaţii si drepturi ale părinţilor pentru creşterea şi educaţia propriilor progenituri.
Este evident că un părinte dispărut fizic ani de zile din viaţa copilului, altul care nu contribuie nici măcar material la nevoile copilului, altul care, la fiecare interacţiune cu fosta şi cu copilul creează scandal şi aplică corecţii mamei/eventul şi copilului, etc. nu se califică pentru satisfacerea condiţiilor definite de autoritatea părintească şi totuşi...poate trebuie ca un copil sau un părinte să fie mutilat pe viaţă pentru un ordin de protecţie sau pentru o autoritate părintească unică?
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2017
Martonze, utilizator
Martonze, insuficienta legii creeaza abuzul de interpretare.
Chiar daca legea este asa cum este, instantele de judecata hotarasc de foarte multe ori in defavoarea copiilor, mergand pe prezumtia de a acorda copiii mamei, chiar daca se incalca Constitutia si Noul Cod Civil, incalcandu-se chiar si regulile morale. Si pe acest site am observat favorizarea doamnelor din acest punct de vedere, chiar si din partea moderatorilor.
Am o intrebare pentru toate doamnele care "pretind" sa (li) se plateasca pensie de intretinere pentru copii: daca tatal care plateste pensie de intretinere decedeaza, mama de unde mai pretinde pensie de intretinere ?! (asemanator cu inseminarea artificiala). Cunosc atatea cazuri in care copiii au ramas orfani de tata si au fost crescuti corespunzator de catre mamele lor (valabil si vice-versa).
Chiar nu este responsabilitate din partea ambilor parinti ?! Sau doar unul a hotarat sa aiba copii ?! Ca sa nu mai vorbim cum se poate aplica eficient enuntul despre "autoritate parinteasca exercitata in comun" atunci cand copiii locuiesc cu unul dintre parinti, iar celalalt nu are posibilitatea de a avea legaturi cu copiii sau are legaturi doar o data pe saptamana, cateva ore..
Intr-adevar trebuie modificata legislatia. Dar exista atatia avocati / jurisiti / consilieri juridici pe acest site care dau doar solutii, cateodata nefavorabile.
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
marius_cretoiu, utilizator
Am o intrebare pentru toate doamnele care "pretind" sa (li) se plateasca pensie de intretinere pentru copii: daca tatal care plateste pensie de intretinere decedeaza, mama de unde mai pretinde pensie de intretinere ?!

Cat tupeu pe ele sa pretinda pensie..
Daca tatal decedeaza, copilul primeste pensie de urmas, daca decedatul ar fi indeplinit conditiile obtinerii unei pensii. Daca nu, mama poate pretinde pensie de la bunici, in acest caz.


Chiar nu este responsabilitate din partea ambilor parinti ?! Sau doar unul a hotarat sa aiba copii ?!

In contextul afirmatiei ca mamele pretind sa li se platesca pensie ,nu prea inteleg la ce va referiti cand ziceti de responsabilitatea ambilor parinti.. Imi pare ca vreti responsabilitate din partea celui ce il creste.. sa il creasca si ea in tacere, ce atata pensie ?
@gi-jane2: Si din raspunsul dat se observa favoritismul fata de doamne, asa cum am mai scris.

Alte discuții în legătură

Exercitarea autoritatii parintesti dxt_morgan dxt_morgan Buna seara, va rog sa ma ajutati intr o problema. In cadrul procesului judecat de catre Judecatorie, s-a decis ca exercitarea autorit parintesti sa fie ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei gabor elena gabor elena am doi copii minori in intretinere rezultati in urma unei relatii de concubinaj.tatal lor nu plateste pensia alimentara deoarece nu am deschis nici un proces ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna roberta1 roberta1 Buna ziua, Acum un an am divortat la notar de sotul meu, pe cale amiabila, iar cei doi copii minori rezultati din timpul casatoriei au ramas la mine (dar ... (vezi toată discuția)