avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... bilet la ordin
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

bilet la ordin

buna ziua, am si eu o problema daca ma puteti ajuta, am livrat marfa la o firma si ca plata am incasat bilet la ordin, cand l-am dus in banca la decontare a fost refuzat pe motiv ca respectiva firma nu avea bani in cont, mentionez pe biletul la ordin este semnat si la avalist asa am cerut sa fiu sigura ca im pune bani, intrebarea mea este trebuie sa il dau in judecata sau pot sa merg cu biletul la ordin la un executor judecatoresc si sa inceapa punerea sub sechestru?, multumesc
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 16:43, 29 Octombrie 2009
Mai intai trebuie sa faceti somatie de plata si abia dupa ce se pronunta instanta iar hotarararea a fost investita cu formula definitiva si irevocabila , mergeti la executor si puteti sa cereti punerea sub sechestru. Punerea sub sechestru fara somatie de plata este neconstitutionala.
Potrivit Decizia ÎCCJ nr. 4 din data de 19.01.2009 s-a stabilit că biletul la ordin, cambia şi cecul se învestesc cu formulă executorie pentru a fi puse în executare.

Asadar, dvs. trebuie să investiți cu formulă executorie biletul la ordin la instanta competentă teritorial si apoi sa mergeti la un executor judecatoresc.

PS: Pentru d/ra colegă de mai sus, la asa raspuns mai citeste putin reglementarile legale, te rugăm frumos noi avocatii si apoi acorda o consultanta calificata, da?!
Inainte de a proceda la executarea silita ati putea sa ii spuneti ca puteti face plangere penala.
Poate scapati de tot deranjul legat de executarea silita si va achita banii de buna voie.

avocat Claudiu Lascoschi
Investiti biletul la ordin cu formula executorie si apoi treceti la executarea silita prin executorul judecatoresc.
Luati legatura cu executorul judecatoresc si el va spune exact ce sa faceti. Sunt executori judecatoresti care se ocupa inclusiv de investirea cu formula executorie...
ralucastefan2007 a scris:

Mai intai trebuie sa faceti somatie de plata si abia dupa ce se pronunta instanta iar hotarararea a fost investita cu formula definitiva si irevocabila , mergeti la executor si puteti sa cereti punerea sub sechestru. Punerea sub sechestru fara somatie de plata este neconstitutionala.


sentinta se investeste cu FORMULA EXECUTORIE, nu cu "formula definitiva si irevocabila" Definitiva si irevocabila trebuie sa fie hotararea judecatoreasca pentru ca sa poata primi formula executorie. A nu se confunda aceste notiuni care sunt total distincte.

Alte discuții în legătură

Bo avalizat instituit cu titlu executor micha20 micha20 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Am avalizat un BO in 30 iun.2006 pt un credit de investitii la o societate. In 2009 banca a cerut ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta in cazul biletelor refuzate moldovis moldovis Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se poate recupera creanta in cazul biletelor refuzate: somatia de plata sau investirea cu formula executorie a biletelor ... (vezi toată discuția)
Bilete la ordin refuzate dara2 dara2 Cum trebuie procedat in cazul in care unul dintre clientii mei imi refuza biletele la ordin date in nenumerate randuri? Cum procedez sa-mi recuperez banii? (vezi toată discuția)