avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitori

Cine este mostenitorul/mostenitorii defunctului care nu are sotie, nu are copii, are parintii adoptivi decedati dar traiesc mama naturala si fratii naturali?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:11, 29 Noiembrie 2017
Dacă adopția e cu efecte depline (adică în certificatul de nastere al defunctului, la părinți apar adoptatorii), orice legătură cu familia naturală încetează, iar adoptatul devine ruda și cu familia adoptatorilor. Așadar, parintii/ rudele din familia naturală nu au vocație succesorala.
Moștenitori vor fi unchii/mătușile din partea adoptatorilor și verii primari.
in cazul de fata mama naturala este verisoara primara a defunctului ... adica parintii naturali au dat spre adoptie copilul (decedat intre timp) fratelui tatalui mamei naturale si sotiei lui

P.S. Inca ceva certificatul de nastere al defunctului are parinti adoptivi de la varsta de 3 ani!
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2017
emil1702, utilizator
Dacă nu mai sunt alți unchi și mătuși in viata, sau alți veri primari și din partea mamei adoptive și din partea tatălui adoptive, mama naturală ar putea veni la succesiune, dar in calitate de vară primară, nu de mama
In vechiul cod civil, sigur in baza lui s-a si realizat adoptia la vremea respectiva, este prevazut : "ART. 47
Filiaţia fata de mama rezulta din faptul naşterii.
Ea se dovedeşte prin certificatul constatator al naşterii." ... un om nu cred ca poate fi nascut de doua ori!

Noul cod civil cred ca nu poate fi aplicat retroactiv!
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
emil1702, utilizator
Persoana a fost adoptată cu efecte depline. Deci a obținut alt certificat de nastere si alt nume, parintii fiind adoptatorii (dupa spusele dvs de mai sus). Vocația succesorala se dovedește cu acte de stare civilă, în speță, cu certificatul de nastere, unde mama nu este cea naturală, ci una adoptivă.

Alte discuții în legătură

Mostenire liviughita liviughita Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost ... (vezi toată discuția)
Mostenire ruda indepartata gabiK71 gabiK71 buna ziua As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil infiat cucucristian cucucristian Va scriu in numele mamei buna ziua, la varsta de 12 ani , am fost infiata de o matusa (sora tatului). Acest fapt sa intamplat in anul 1963 . Vin cu ... (vezi toată discuția)