avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Bolnav de schizofrenie a făcut un împrumut la un ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Bolnav de schizofrenie a făcut un împrumut la un IFN. Care e răspunderea tutorelui în caz de neplată?

Buna seara. Am o matusa bolnava de schizofrenie care a facut imprumut la provident fara instiintarea tutorelui . ( tutore fiind mama mea ). In cazul in care nu mai poate rambursa creditul tutorele este tras in vreun fel la raspundere ?
Multumesc pt un eventual raspuns
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: daniel241 , utilizator 11:02, 28 Noiembrie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca agentul/reprezentantul IFN a actionat de buna credinta si - nefiind specialist - nu si-a dat seama ca persoana cu care se incheie contractul nu are discernamant, in opinia mea, da, tutorele poate fi tras la raspundere. Tutorele este numit pentru ingrijirea, supravegherea persoanei respective, respectiv sa-i reprezinte drepturile, etc. Nu inteleg cum de avea act de identitate la ea... Odata ce nu a luat masurile necesare si suficiente ca persoana pusa sub interdictie sa nu aiba posibilitatea sa solicite imprumut, creditorul s-ar putea indrepta impotriva tutorelui numit.
Ultima modificare: Duminică, 26 Noiembrie 2017
ContSters44758, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
drmp a scris:

@attila: daca specialistul provident nu si-a dat seama de starea acelei persoane inseamna ca persoana nu avea cum sa fie schizofrenica si deci nu avea un tutore. Dar tutorele exista, deci presupunerea facuta este falsa.

Raspunsul d-nei avocat e cel corect (si in opinia mea singurul valid).


Nu stiu cum va imaginati dvs o persoana schizofrenica dar va asigur ca 80% din timp poate parea o persoana perfect normala sau, pentru cine vorbeste prima data cu aceasta, eventual putin excentrica. Crizele de paranoia si alte manifestari ale bolii apar doar in anumite momente si, mai ales, fata de anumite persoane (de obicei cunoscute)! Asadar in baza a ce afirmati ca 'daca nu se vede insemna ca nu e bolnava'? Ati vazut niste filme sau ati auzit niste povesti si va credeti expert?

Alte discuții în legătură

Bolnav schizofrenic cu datorii la banca iza16 iza16 Exista vreao lege care sa-i scuteasca de datorii la banca pe bolnavii de schizofrenie?(pe motiv ca nu au avut discernamant) chiar daca in momentul in care sau ... (vezi toată discuția)
Conditii pt a deveni tutore Tonyser Tonyser Buna ziua, Poate deveni tutore o persoana care momentan nu are venituri fiind somera ? Ce alte conditii trebuie indeplinite pt a deveni tutore pt o ... (vezi toată discuția)
Alucare casatorie - bolnav schizofrenie paranoida niculaucarmen niculaucarmen in ce conditii se poate cere anularea casatoriei dintre doi soti in situatia in care reclamanta este tutorele paratului (paratul fiind diagnosticat cu ... (vezi toată discuția)