avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil

am si eu o problema, lucrez de foarte putin timp ca inspector personal la o firma care a avut oamenii in somaj tehnic cf ordonantei 92/2009. printe acestia si o doamna care este insarcinata( nu a anuntat ca este gravida), ea mai poate benaficia de indemnizatia de crestere copil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:32, 12 Octombrie 2009
Da,indemnizatia de maternitate nu este si nu ar trebui sa fie conditionata de anuntarea starii de graviditate.
Se informeaza angajatorul de starea de gravida numai in vederea protejarii sarcinii,repectiv a gravidei pentru crearea de conditii de munca,evitarea stresului,etc. nicidecum ca o conditie de acordare sau neacordare a indemnizatiei de maternitate .
Parerea mea este ca trebuie anuntat angajatorul de acesta stare, altfel de unde sa ii fie imputabila cre-o decizie ce nu a tinut cont de acesta conditie...Nu mi se pare corect!.Exista si jurisprudenta in acest caz.Pana si un CM simplu nu e luat in seama de instanta daca angajatul nu a luat la cunostinta la timp
OUG 28/2009, unde se fac referiri la somajul tehnic, arata ca, pe perioada celor 3 luni de somaj tehnic angajatii sunt in continuare asigurati.

Art. 2
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 ­ Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Prin sintagma contributii de asigurari sociate se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(4) Pentru perioada prevazuta la alin. (1) salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat. (5) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

In plus, salariata a avut venituri si pe perioada somajului tehnic si conditia de acordare a indemnizatiei pentru concediu crestere copil, este sa fi avut venituri in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului.
loredanaelena a scris:

am si eu o problema, lucrez de foarte putin timp ca inspector personal la o firma care a avut oamenii in somaj tehnic cf ordonantei 92/2009. printe acestia si o doamna care este insarcinata( nu a anuntat ca este gravida), ea mai poate benaficia de indemnizatia de crestere copil?


Ca sa beneficieze de indemnizatia pentru CIC, trebuie ca in ultimul an, timp de 12 luni, anterior datei nasterii copilului sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru CIC nu este conditionat decat de realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Perioada intreruperii temporare a activitatii se ia in calcul la stabilirea celor 12 luni si a indemnzatiei pentru CIC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ruxandralider ruxandralider Va rog sa-mi spuneti daca perioada in care am fost in somaj tehnic se pune la vechime. In aceasta perioada contractul de munca a fost suspendat. (vezi toată discuția)